Kebanyakan wanita yang disahkan hamil dan berada dalam trimester pertama akan mudah berasa loya dan mual. Kadang tu sepanjang hari mulut terasa mual sehingga menjejaskan rutin harian.

Bagi yang bekerja juga, ia turut memberi kesan sehingga menganggu kerja yang ingin dilakukan. Disebabkan masalah ini kebanyakan wanita lebih suka makan asam untuk mengurangkan loya dan seolah-olah menjadi tabiat pula.

Sebenarnya untuk kehamilan yang sihat, ibu hamil tidak digalakkan untuk makan asam atau jeruk. Pada waktu diawal trimester ini perkembangan bayi dalam kandungan perlu dititikberatkan. Bagi mengatasi masalah ini, ibu hamil boleh menggunakan beberapa tip sihat ini untuk mengelakkan kebergantungan pada asam dan jeruk semata-mata.

1) Lemon

Lemon mempunyai kuasa penenang yang semulajadi. Sama ada perah sedikit jus lemon ke dalam secawan air panas atau sejuk dan minum, ataupun memadai dengan menghidu hirisan lemon yang segar.

2) Halia

Halia dihiris nipis dan masukkan ke dalam segelas air panas dan diminum.

3) Peppermint

Buat teh peppermint dengan menambahkan daun peppermint ke dalam secawan air suam dan biarkan seketika. Barulah diminum. Ataupun boleh ambil Peppermint-Ginger Plus

4) Vitamin B6

Kajian menunjukkan dengan pengambilan Vitamin B6 ini boleh mengurangkan rasa mual dan loya. Cadangan pengambilan adalah sebanyak 10-25miligram tiga kali sehari dan tidak melebihi 75miligram sehari.

5) Makan Kerap Tapi Dengan Kuantiti Yang Sedikit

Jangan biarkan perut kosong. Nanti ibu dan bayi tak sihat. Makan sikit-sikit dan perlahan-perlahan.

6) Banyakkan Minum Air

Yang penting keep hydrated. Kurang minum air juga boleh menyebabkan rasa morning sickness tu bertambah teruk.

7) Selalu Isi Perut Dengan Biskut

Kalau boleh biar ada biskut dalam beg. Tak kisah apa jenis biskut asalkan kita lalu nak makan. Cara ini juga terasa mual boleh jadikan pengganti asam.

8) Makan Makanan Yang Kurang Menarik

Masa morning sickness, makanan yang jadi kegemaran kita pun kadang-kadang nak tengok tak boleh. Masa nilah kita sepatutnya kurangkan makan makanan pedas, berminyak dan berasid. Cuba makan makanan BRAT Diet

Makan Karbohidrat

Ramai berpendapat makan makanan tinggi karbohidrat akan mengurangkan morning sickness tapi jangan berlebihan tau!

Makan Makanan Tinggi Protein

Cubalah cari makanan yang tinggi protein yang bersesuaian dengan diri kita. Contohnya telur hancur ke, peanut butter ke, atau yang berkaitan.

Yang penting jaga kesihatan diri sendiri dan bayi dalam kandungan. Asam jeruk semua kalau boleh elakkan lah. Tapi kalau dah teruk sangat silalah dapatkan nasihat doktor ye. Selain itu, ibu-ibu hendaklah menjaga diet yang sihat.

Sumber: ibuzarith.com

 

Tinggalkan Komen