Kita rasa menyediakan nasi beriani sedikit sukar kerana bahan rempahnya yang banyak. Sebenarnya memasak nasi beriani paling mudah bila gunakan pes mudah. Lagi menjimatkan dan paling mudah disediakan. Pantas!
Superdaddy, Khairul Abdullah tidak kurang juga berkongsi tip mudah masak beriani. Jom cuba!
Hidup mestilah beriani! Haaa jom kita buat nasi yang mudah yakmat ni. Kalau resipi ni pun kau tak beriani nak buat, hmmm lemahh!
Bahan-bahan yang nak kena ada:
2 ½ cawan beras basmathi -direndam 30 minit
½ ekor ayam dipotong ikut suka
4 sudu besar minyak sapi
1 batang kulit kayu manis
3 biji buah pelaga
3 kuntum bunga cengkih
2 kuntum bunga lawang
1 biji bawang besar dihiris nipis
1 inci halia dihiris nipis
1 biji tomato dibelah 8
650ml air
1 pek pes Nasi Briyani MAGGI
1. Panaskan minyak sapi dan tumis bawang, halia, kulit kayu manis, bungan cengkih dan lawang serta buah pelaga sehingga harum.
2. Masukkan pes briyani Maggi dan kacau sebati. Pastu masukkan ayam dan kacau seketika sehingga separuh masak.
3. Kemudian toskan beras lalu masukkan ke dalam bahan tadi dan kacau biar sebati, biar semua beras disalut pes tadi.
4. Seterusnya masukkan air dan kacau. Kalau nak mudah pindahkan bahan semua ke dalam periuk letrik dan tekan on. Kalau rajin biar jer dalam kuali tu. Tutup dan biar air kering dan perlahankan api, biar 10 minit.
Siap.
Ayam tu kau boleh kutip dan masukkan dalam air fryer dengan suhu 200 degree dalam masa 20 minit kalau kau suka ayam garing.
Kau hidangkanlah dengan acar timun. Settle.
Dan ingat, hidup mestilah beriani.
Untuk lebih banyak info terkini jom sertai Telegram Pa&Ma D Parents (https://t.me/pamadparents) atau channel Telegram Pa&Ma (https://t.me/majalahpama) sekarang!
Pa&Ma