
Nasi ayam memang menjadi kegemaran anak-anak kita. Apa lagi disatukan dengan ayam nasi ayam yang garing dan sedap. Nak cuba resipi mudah dan ayam jadi lagi sedap?
Resipi mudah ini mama kena cuba. Simple!
Bila ayam Nasi Ayam tengah mandi minyak. Camne nak buat macam tu? Tak yah pakai kicap bagai. Meh nak share resepi.
Bahan-bahan:
Air kosong satu jag
Madu 3 sudu
Cuka 2 sudu
Limau nipis 3 biji (ambik air)
Campur semua bahan dalam air tadi.
Tunggu air tersebut didih, mandi kan ayam tadi sehingga kulit ayam tegang.
Angkat dan tos ayam tersebut.
Lumurkan garam dan biarkan air pada ayam kering. (Nak gantung pun boleh ayam tu). Pastu leh goreng ayam tersebut.
Ayam akan bertukar warna jadi coklat garing macam tu.
Menarik: Satu Bilik Dia Tawaf, Demam Pun Aktif, Anak Kedua Dato’ Siti Nurhaliza Dah Pandai Berjalan
Hanya RM20, ada banyak hadiah istimewa. Daftar sekarang di https://toko.ideaktiv.com/product/belajar-sampai-terror/
Untuk lebih banyak info terkini jom sertai Telegram Pa&Ma D Parents (https://t.me/pamadparents) atau channel Telegram Pa&Ma (https://t.me/majalahpama) sekarang!
Download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI
Resipi Jemput-Jemput Nasi Jejari Ketam, Isi Penuh & Lembut, Buat Makan Lepas Terawih!

Masuk hari ke 10 Ramadan, ada diantara kita yang sudah mula memikirkan menu berbuka. Pening dibuatnya bila dah mula buntu nak masak apa kan?
Apa kata kali ini kita cuba pula jemput-jemput isi penuh dengan nasi dan jejari ketam. Memang laju bila makan waktu balik terawih. Nak buat pun simple. Jom cuba perkongsian resipi Aisyah Humaira.
Jemput-jemput Nasi Jejari Ketam. Rangup-rangup, halus dan lembut di dalam sesuai buat makan-makan lepas terawih atau sahur kan?
Sedap, simple dan mengenyangkan. Ni zie buat beberapa hari lepas. Semalam anak balik bazar dengan ayahnya, dia cakap “cucur macam umi buat baru ni tu tak ada jual pun dekat bazar umi” (seakan dia teringin nak makan lgi) sayu hati dengar ok petang ni umi buat untuk berbuka.
Bahan-Bahan:
2 cawan nasi
2 cawan air atau boleh agak²
2 1/2 cawan kecil tepung gandum
15 batang crabsticks di potong kecil
Daun kucai secukupnya di hiris halus
Sedikit garam serbuk cukup rasa
Minyak untuk mengoreng
Kisar nasi bersama air hingga lumat,sebati.
Masukkan tepung gandum ke dalam bekas, bahan kisar dan semua bahan berbaki satu persatu.
Kena Marah Dengan Daddy Conteng Pintu Bilik Air, Ramai Terhibur Dengan Jawapan Fatima!
Lalu kacau sebati. Adunan haruslah tidak terlalu cair dan tidak terlalu pekat.
Panaskan minyak dan goreng adunan cucur hingga masak keperangan.
Siap.
Menarik: Makan Bulan Nak Jadi Best Friend Balik” Sebaknya Tengok Anak Awal Ashaari Lepas Rindu!
Untuk lebih banyak info terkini jom sertai Telegram Pa&Ma D Parents (https://t.me/pamadparents) atau channel Telegram Pa&Ma (https://t.me/majalahpama) sekarang!
Pa&Ma
Download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI
Resepi Blueberry Cotton Cheese Cake Versi Bayi, Ulang Tahun Pertama Anak

Tak semestinya masih bayi, tapi tak boleh makan kek kan? Boleh tapi kena pastikan bahan-bahan dalam kek mesra bayi dan selamat untuk dimakan bayi tanpa garam, gula dan pewarna tiruan.
Kalau tak ada idea nak buat kek apa untuk anak, boleh lah cuba resepi Blueberry Cotton Cheese Cake versi bayi. Selamat mencuba!
Ni first time ibu buat cake untuk Aisyah, sempena genap 1 tahun (2020). Doakan Aisyah jadi anak yang solehah ye!
Saja cuba, tak sangka menjadi. Ada yang ibu ubah dari resepi ni. Ikut selera masing-masing ye .
• BLUEBERRY COTTON CHEESE CAKE •
– 2 biji telur (asingkan putih telur dengan kuning telur)
– 50 g unsalted butter
– 50 g cream cheese
– 60 g full cream milk
– 30 g tepung gandum
– 2 sd puree kurma (letak madu pun boleh)
– 5-7 keping baby cookies (di hancurkan)
– 1/2 cawan blueberry (di blend halus)
1. Cairkan BUTTER, CREAM CHEESE dan FULL CREAM MILK di atas api yang kecil. Kemudian, tutup.
2. Dah sejuk, masukkan TELUR KUNING dan PUREE KURMA (nak pakai madu pun boleh, make sure 1y above). Kemudian gaul sebati.
3. Masukkan TEPUNG GANDUM (ibu ayak dulu bagi halus), gaulkan.
4. Dalam bekas yang lain, pukul PUTIH TELUR hingga meringue. (ibu pakai baby food processor je, mula mula pakai tangan, lenguh 🤣) Kali ke-2 try baru jadi.
5. Masukkan meringue tadi ke dalam adunan pertama, kaup semula adunan.
6. Letakkan di dalam bekas adunan (ibu pakai size 4 inci je untuk kek ni), masukkan adunan ke dalam bekas yang telah di sapu dengan unsalted butter.
7. Panaskan oven selama 10 minit, bakar selama (15-25 minit) dengan api medium (ibu pakai microwave oven, oven biasa takde) 😅 Kalau oven biasa kena bakar (30-40 minit)
• FROSTING •
– 125 g unsalted butter
– 125 g cream cheese
– 2 sd puree kurma
Pukul semua bahan hingga kembang, letakkan dalam chiller di dalam bekas yang tertutup. Simpan 2 jam sebelum guna.
Untuk fondant tu hiasan je, Aisyah tak makan pun sebab fondant daripada gula. Ayah yang makan fondant tu. Jangan tanya kenapa “t” dengan “u” macam tu, terrreksidennnn masa nak deco.
Atas kek tu ibu deco dengan baby cookies yang di hancurkan, kalau letak cream cheese nanti bergabung dengan fondant dia akan cair. Nak mula celebrate baru ibu deco, sebab takut fondant takboleh bagi kerjasama 😂
TIPS!
• JANGAN biarkan tangan/peralatan basah/lembab nanti kek tak naik cantik dan lembut.
• Semasa nak buat jadi meringue, pastikan terus pukul jangan berhenti. Ada buih buih tu normal. Cuma pastikan kuning telur takde setitik pun bercampur dengan putih telur kalau tak, tak menjadi.
• Pastikan kek yang di keluarkan dari oven di sejukkan dahulu baru di keluarkan dari bekas adunan (hati-hati kerana kek sangat lembut)
• Masukkan kek yang telah sejuk tadi ke dalam chiller selama 2 jam sebelum start frosting baru kejadiannya indah.
Sekian,
Selamat mencuba! ☺️
#AisyahKhaylaEat
Kredit:Mastura Manap
Artikel: Bagus Untuk Anak! Formula Terbaharu Susu Kambing Karihome Dengan Kualiti Terbaik
Jom belajar rahsia ajar anak simpan sampai jadi jutawan di SINI
Untuk lebih banyak info terkini jom sertai Telegram Pa&Ma D Parents (https://t.me/pamadparents) atau channel Telegram Pa&Ma (https://t.me/majalahpama) sekarang!
Download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI
Nuget Nasi Sihat Untuk Anak Susah Makan Nasi. Sedap & Boleh Buat Stok ‘Frozen’

Nak sediakan makanan untuk anak tak perlu fikir menu yang susah pun. Cukup jika mengandungi semua nutrisi yang seimbang. Cuma yang paling merisaukan ibu adalah anak susah makan nasi.
Untuk bagi idea pada ibu, apa kata buat nuget nasi tetapi didalamnya mengandungi semua khasiat dan lengkap dengan protein dan vitamin dari sayur-sayuran.
Perkongsian Puan Farah Zaidi ini boleh ibu cuba untuk berikan pada anak-anak.
Nuget Nasi
Untuk anak-anak yang susah nak makan nasi. Sebelum ni pernah buat tapi tak jadi. Jumpa resepi lain, saya olah sikit. Alhamdulillah anak saya suka.
Bahan-bahan:
Isi ayam
Nasi
1 biji telur
Lobak merah
Daun sup
Kobis bunga
Satu ulas bawang putih
Setengah biji bawang merah
Blend semua bahan-bahan di atas.
Lada sulah
Mushroom seasoning
Tepung gandum (untuk mudah bentuk, letak je atas pinggan sikit)
Serbuk roti
Cara-cara membuat:
1) Selepas dah blend boleh letak lada sulah dan mushroom seasoning sedikit. Agak-agak je.
2) Gaulkan. Sediakan dua bekas. Satu letak 2 biji telur dan satu bekas lagi letak serbuk roti.
3) Bentukkan nuget tadi atas pinggan yang kita letakkan tepung gandum. Golekkan kat tepung tu supaya mudah nak bentuk.
4) Selepas itu, celup dalam telur dan celup ke dalam serbuk roti. Kukus sekejap dalam 15-20 minit. Sejukkan sekejap. Boleh goreng dalam minyak macam biasa.
Yang lebih boleh buat frozen. Lagi kenyang dan sihat untuk anak-anak.
Kredit: Farah Zaidi
Sikit-sikit, lama-lama jadi bukit. Ayuh, belajar cara didik anak untuk menyimpan sejak mereka kecil. Daftar sekarang di https://toko.ideaktiv.com/product/ajar-anak-simpan-duit/
Untuk lebih banyak info terkini jom sertai Telegram Pa&Ma D Parents (https://t.me/pamadparents) atau channel Telegram Pa&Ma (https://t.me/majalahpama)
Download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI