Bila cerita anak-anak yang ke rumah orang dan buat perangai, ada mak-mak yang dah mula takut nak bawa anak-anak. Sebabnya takut tak dapat kawal tingkah laku bila terlepas pandangan mata.

Sebenarnya sikap ibu bapa yang boleh pastikan anak-anak kita hormat, faham arahan dan pandai bawa diri bila di khalayak ramai.

Seperti yang dikongsikan oleh Puan Ezzaty Sufian, dia ada memberi cara bagaimana ibu ayah boleh mengawal tingkah laku anak bila berada dirumah orang tanpa perlu nak fikir yang bukan-bukan.

Bagus bila cerita macam ni keluar. Sebab, secara tak langsung kita ibu ayah boleh muhasabah dan review semula perangai anak-anak kita terutama bila datang rumah orang.

Macam mana nak control anak-anak kat rumah atau majlis kenduri orang?

Kita tengok pada umur anak. 2 ke 3 tahun anak masih belum boleh fikir atau bezakan baik dan buruk apa yang dia buat. Masih dalam fasa nak explore lagi. Usaha kita kena lebih untuk fahamkan dia apa yang boleh, apa tak boleh.

Umur 4, 5, 6 even 7 tahun, sepatutnya dah boleh faham arahan dan larangan dengan lebih jelas (kena tengok pada tahap kefahaman dan kematangan akal). Untuk lingkungan usia macam ni : mungkin amaran, hukuman dan ugutan (beserta tindakan) dah boleh diguna pakai, bergantung pada tahap penerimaan anak-anak.

So, nak mula dari mana? Dari usia berapa?

Jawapannya dari usia anak mula dapat kaki (berjalan) iaitu lingkungan umur setahun hingga 3 tahun. Jangan tunggu anak umur 4 tahun baru nak ajar macam-macam. Dah memang terlambat.

1) Beri hak anak.

Hak bermain, hak memanjat, hak berguling, hak menyepah, hak membaling objek, hak berlari-larian tanpa arah DI TEMPAT YANG SEPATUTNYA DIA BUAT AKTIVITI MACAM ITU.

Bagi anak ruang untuk dia penuhi segala keperluan perkembangan awal dia. Bagi anak explore ruang hidup dia. Bagi anak experience setiap aktiviti yang dia buat. Jangan halang tapi kena monitor. Bagi anak bebas sebebas-bebasnya. No rules, just FREE PLAY.

Sama ada buat kat dalam rumah sendiri atau bawa keluar pergi ke mall atau juga di padang/taman permainan selalu (lagi bagus kalau bawa tiap-tiap hari).

Ibu ayah kena peka apa kecenderungan anak pada waktu tu. Kalau kerjanya asyik nak berlari je, haa bagi dia berlari tiap-tiap hari sampai puas. Kalau dah berubah, kerja nak memanjat pulak. Sama, bawa ke tempat yang sesuai untuk dia panjat sampai puas hati. Sampai dia bosan, sampai dia dah kurang/tak buat lagi aktiviti macam tu lagi.

Penting sangat ibu ayah concern bab hak anak ni supaya bila datang ke rumah orang, aktiviti dan kehendak dia nak melasak lebih mudah kita nak kawal.

2) Ekori/pantau setiap langkah anak dalam rumah orang/majlis kenduri orang.

Setakat ni, belum pernah lagi zaty dan suami dapat nikmati makanan atau makan kenyang kat rumah orang. Sebab fayyadh memang jenis aktif dari mula dapat kaki sampai usia dia 2 tahun setengah.

So, zaty dan suami ambil giliran makan semata-mata nak ekori langkah anak. Sorang makan, sorang jaga anak. Mana anak melangkah, kita ikut.

Tengok apa dia nak buat. Apa yang boleh, apa yang tak boleh sentuh. Mana tempat dia boleh jejak, mana yang tak boleh. Memanjang kitorang cakap : fayyadh, jangan! Walaupun tuan rumah kata takpe.

Ini bukan isu takpe. Ini cerita tentang kat rumah sesiapa pun yang kita pergi, tak boleh sesuka hati nak buat macam rumah sendiri. Ajar dan bagitahu betul-betul kat anak sampai anak tahu kat rumah orang dia tak boleh bebas macam kat rumah dia.

Bila ada hari yang fayyadh tak behave, kitorang memang sekadar memenuhi undangan je. Cukup setakat 15 minit, dapat minum air pastu terus minta diri kat tuan rumah untuk balik.

Resultnya sekarang umur fayyadh 3 tahun, kalau dia teringin nak buat something kat rumah orang, dia akan pandang kami dulu. Kalau zaty cakap jangan, then dia akan akur dan duduk kat sebelah zaty.

3) Kawal pemakanan anak.

Apa sebab anak terlebih aktif? Apa jenis makanan yang kita dah suap kat anak-anak?

Fayyadh kalau dapat susu farm fresh yang ada kurma tu je pun dah lain macam dia punya aktif. Apatah lagi bila kita suap anak makanan yang manis penuh gula.

Aiskrim, kek, gula-gula, biskut, minuman bergas even air coklat/malt seawal usia 2 tahun atau lebih awal daripada tu lagi memang boleh bagi kesan pada behaviour anak-anak.

Sangat bagi kesan sampai kita mengah nak kawal pergerakan anak. Ibu ayah kena kentalkan hati bab nak bagi makan kat anak. Biarlah orang nak cakap apa.

Cuba elak langsung dari bagi sugary foods. Ubah makanan manis kepada buah-buahan. Epal, oren, pear. Itupun dah cukup untuk keperluan gula dia.

3 tahun pertama memang umur paling KRITIKAL kita nak kawal sugary foods kat anak-anak. Tapi, bila kita berjaya kawal, kesan baiknya kita akan dapat tengok lepas usia dia 3 tahun. Banyak kesan baik dia. Next time zaty cerita ya.

Sumber: Ezzaty Suffian

 

Tinggalkan Komen