Sosej sememangnya tidak digalakkan untuk anak makan kerana dikhuatiri kandungan bahannya yang tidak sihat untuk anak-anak kita. Bimbang bahan yang tidak diketahui, apa kata kita hasilkan sendiri sosej kegemaran anak-anak di rumah. Lagi selamat.
Hanya gabungkan sahaja bahan segar dan kukus sebelum digoreng. Nak dapatkan bentuk cantik, gunakan plastik aiskrim seperti yang dikongsikan oleh Pn Noor Saficka ini. Jom cuba!
Anak-anak asyik nak beli sosej je. Hari ni ibu cabar diri buat sosej sendiri. Alhamdulillah anak-anak suka, sosej original dengan sosej cendawan.
Resepi sosej:
2 kg isi ayam
1 labu bwg putih
4 biji telur
6 sb tpg ubi
Cukup rasa secukup rasa
Mix herbs
Cendawan shitake kering rendam (blnder kering).
Blendkan isi ayam dengan telur dan bawang putih.
Kemudian gaul dengan bahan yang lain.
Untuk yang sosej biasa tak payah letak cendawan. Nak letak sayur lain pun boleh, saya tak letak sebab anak tak makan sayur.
Nak pedas boleh tambah cili masa blender ayam tadi ye.
Lepas tu masuk dalam piping bag, pipe kan dalam plastik aiskrim.
Pastu boleh rebus bagi air mendidih dulu baru masuk kan sosej.
Dah masak angkat rendam dalam air sejuk kejab pastu boleh keluarkan daru plastik.
Nak makan boleh la goreng.
Selamat mencuba!
Download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI