Jangan jadikan tak ada ketuhar atau pengukus, sebagai alasan tak boleh buat kek untuk keluarga. Ada cara lain yang pastinya semua orang boleh buat. Bakar saja kek dalam periuk atas dapur gas. Ini cara orang lama dahulu, kek dibakar atas dapur arang atau sabut. Boleh dibuat, asalkan betul caranya.
Bagi yang nak mencuba cara bakar kek atas dapur gas ni, bolehlah cuba ikut cara yang dikongsikan oleh Nor Elyani Ramli. Resipi dan penggunaan ramuan mungkin sama tapi cara kita masak atas dapur tu yang penting.
Ikuti perkongsian ini.
Menjadi jugak kek marble nya walaupun bakar dalam periuk atas dapur je tak ada oven.. seronok anak2 makan sebab bertahun tak buat kek kat umah sendiri.. kalau raya buat kat kampung rumah nenek dorang je.
Inilah hasilnya, gebu gebas!
Resipi Kek Marble Bakar Atas Dapur Gas
1 cawan marjerin (saya guna cap pelangi je)
1 cawan gula
2 cawan tepung naik sendiri
1 sudu kecil esen vanila
5 biji telur size B
2 sudu besar susu cair
Pewarna hijau & merah
Ads
Pukul gula dengan marjerin sampai kembang, masukkan esen vanila & susu cair. Masukkan telur sebiji demi sebiji & pukul sampai sebati. Last masukkan tepung yang dah diayak. Lepas tu bahagikan 3 utk letak pewarna. Dah masukkan loyang, masukkan dlm periuk, tutup dan masak dgn api kecil dalam 45min.
1) Periuk kena tutup masa bakar/masak kek 2) Tak payah letak air, kalau letak air jadi stim/kukus 3) Boleh letak alas / tungku dapur / tudung periuk / pasir @ apa2 petua yang mak2 ajar, tapi saya letak loyang kek direct dalam periuk. 4) Kek saya masak dalam tempoh 45min, kalau kek kawan2 belum masak dlm waktu itu, tambah la masa 5 ke 10min ye. 5) Saya tak panaskan periuk tu sebelum masuk loyang kek, kalau kawan2 nak panaskan dulu, terserah 😁
Semoga dpt membantu 😊
Cantiknya corak marble dia. Nampak pun lembut je
Lubuk konten untuk papa dan mama paling lengkap di seeNI. Pa&Ma kini di seeNI. Download seeNI sekarang!
Tak sah jika berbuka tanpa menikmati sepotong kuih manis sebagai pembuka selera. Nak cara kelainan berbuka petang ini, apa kata anda cuba Puding Pandai Thai pula.
Memang lembut, sedap dan berlemak. Nak buat macam mana? Memang mudah sangat, hanya gaulkan sebati dan makan bersama kuah santan serta kelapa parut dan bijan. Jom cuba!
PUDING PANDAN THAI Yang ini pun saya belajar dari maid Thai. Memang sedap. Simple sangat, rasa lemak manis kuah santan dan puding tu lembut, cair dalam mulut.
Simpan dalam peti ais dalam sejam sebelum berbuka lagi best. Saya share resepi kat sini. Siapa teringin nak buat boleh try ok.
BAHAN PUDING:
2 sudu kapur masakan (campur dengan 1 gelas besar air. Ketepikan) (ambil 1 1/2cawan air kapur yang jernih sahaja)
1 cawan tepung beras
1/3 cawan tepung pulut
1/3 cawan tepung ubi kayu
1/3 cawan gula perang
1 cawan air
1/2 cawan santan pekat
Secubit garam
1 sudu paste pandan
Tapis tepung, satukan semua bahan kat atas dan kacau bagi tak berketul. Buka api paling kecik, kacau sampai puding tu jadi jernih. Part ni susah sikit. Sebab kena kacau macam kacau dodol. Dan tak boleh tinggal walaupun sekejap. Paling cepat boleh siap setengah jam.
Kena pastikan puding tu betul-betul jernih barulah masak. Bila dah masak ketepikan bagi dia suam. Bila dah suam, boleh scoop masukkan dalam mangkuk puding dan letak dalam fridge.
BAHAN KUAH SANTAN
Santan Kotak saiz kecil 2 kotak
Tepung Jangung 1 sudu kecil (bancuh dengan 1 cawan air )
Gula pasir putih 1 sudu besar
Garam 1/2 sudu teh
Panaskan santan, kemudian masukkan air tepung jagung, gula dan garam. Bila dah likat, tutup api dan sejukkan dalam fridge.
KELAPA PARUT (gaul dengan garam sikit sahaja bagi rasa lemak)
BIJI BIJAN
Bila nak hidang, tuang kuah santan, letak satu sudu kelapa parut tadi dan tabur biji bijan.
Kalau nak cantik, puding tu perlu kurangkan air sikit, bila dah suam boleh guna piping icing dan piping atas talam. Tapi dia akan keras sikit tak cair masuk mulut.
Saya lebih suka puding ni lembut jadi bila lembut memang tak boleh nak bentuk. Rupanya tak cantik la. Janji masuk mulut sedap.
Nak beri didikan agama pada anak-anak biarlah sejak mereka kecil. Ajarkan anak solat dengan cara simple dan anak mudah ‘tangkap’, baru dia teruja. Ketahui macam mana nak latih anak solat secara fun, jom daftar ke Kem Solat Anak: Mudah, Seronok & Berkesan sekarang! Klik https://toko.ideaktiv.com/product/kem-solat-anak/
Ramadan kali ini lebih istimewa bersama Pa&Ma Superb Huffaz. Nantikan bacaan doa dan surah pilihan dari anak-anak Genius Aulad bermula 3 April ini! Saksikan setiap hari jam 7.00 malam di Facebook Majalah Pa&Ma.
Pa&Ma D Parents adalah komuniti yang menghimpunkan semua yang bergelar ibu bapa & diwujudkan sebagai menyokong perjalanan mereka sepanjang membesarkan anak di era milenium dan akan berkongsi info, artikel dan pelbagai promo aktiviti yang dianjurkan oleh Pa&Ma. Join channel Telegram Pa&Ma D Parents (https://t.me/pamadparents) atau channel Telegram Pa&Ma (https://t.me/majalahpama) sekarang!
Lubuk konten untuk papa dan mama paling lengkap di seeNI. Pa&Ma kini di seeNI. Download seeNI sekarang!
Buah lai mungkin sudah biasa dengan kita namun Singo Pear yang juga dikenali sebagai Golden Pear atau Korean Pear sebenarnya cukup baik untuk anak-anak kita. Jika anda perasaan, sejak akhir-akhir ini semakin ramai ibu-ibu yang berkongsi resipi berasaskan buah yang satu ini. Apa kelebihannya?
Buah Singo Pear dikatakan baik untuk membantu bayi yang batuk serta anak-anak yang mengalami masalah penghadaman atau sembelit. Jadi tidak salah jika anda mencubanya untuk sajian anak-anak yang demam atau mengalami sembelit.
Menu perkongsian Puan Norlaila Mohd Yusoff ini boleh juga mama cuba untuk rendahkan suhu anak yang demam atau batuk. Bubur nasi dengan singo pear ini mudah sahaja. Campurkan sahaja kesemuanya sekali. Mudah!
Irfan masih demam lagi hari ni. Tapi mulut riuh macam selalu. Aktif. Demam cari akal. So hari ni bubur nasi Irfan Ibu letak bawang putih lebih. Ibu tak tumis pun. Terus letak je.
Buah singo pear pun Ibu letak sekali. Buah singo pear ni katanya bagus untuk budak batuk, selsema dan demam. Ibu campur jelah sebab memang ada stok dalam peti ais. Buah ni manis. Bubur nasi rasa manis-manis sikit. Harap Irfan cepat sihat. Aamiin.
Beras frozen
Isi ayam
Bawang putih
Buah singo pear
Lobak merah
Bayam
Sediakan bahan-bahannya.
Hiris buah singo pear dan lobak tetapi tak perlu terlalu kecil saiznya.
Ibu tumis bebawang dulu (tumis asing) sebab ELB tak boleh untuk menumis. Lepas tu terus masukkan dalam periuk ELB dan biarkan masak.
Ni hasilnya bila dah campur semua. Cukup-cukup untuk lunch dan dinner Irfan.
ELOK UNTUK BATUK BERKAHAK
Anak pada usia 2 tahun ke bawah kurang sesuai mengambil ubat batuk dan selsema. Ada baiknya ibu usahakan mencuba Singo Pear ini yang memiliki kandungan Vitamin C dan Vitamin K serta copper yang penting untuk meningkatkan pertahanan tubuh.
Buah ini juga dikatakan mampu membantu melegakan batuk berkahak kerana ia mengandungi air yang banyak. Secara tak langsung, ia membantu lendiran kahak untuk keluar melalui najis.
Jadi tidak salah untuk kita berusaha. Jom cuba.
Lubuk konten untuk papa dan mama paling lengkap di seeNI. Pa&Ma kini di seeNI. Download seeNI sekarang!
Buntu mama memikirkan resipi untuk si manja lagi-lagi resipi kuih muih ataupun kudap-kudapan. Jangan risau, di sini disertakan 10 resipi kudap-kudapan bayi yang hanya menggunakan bahan di dapur sahaja.
Di sini mami ingin berkongsi antara menu kudap-kudap eshan yg mami sediakan hanya dgn menggunakan bahan² yg ada di dapur. tak perlu pun bahan mahal atau bahan organik, tapi inshaallah masih mampu utk menyediakan menu best, sihat dan berkhasiat utk anak dan paling penting still NO SALT NO SUGAR
PENGAT JAGUNG KELEDEK BERSAGU
– 1 cawan jagung
– 1 cawan keledek oren
– 1 genggam sagu kecil
– 1 genggam kismis
– 3 sudu puree kurma
– daun pandan
– 1 sudu cream cheese tatura
– 1 kotak susu fernleaf full cream (any brand pun boleh, santan juga boleh)
– didihkan air di dalam periuk.
– apabila air tlh mendidih, masukkan jagung dan juga keledek. masak sehingga lembut.
– apabila telah lembut, masukkan kismis dan sagu kecil sehingga sagu masak iaitu berubah
warna jernih.
– kemudian, masukkan cream cheese tatura dan puree kurma.
– last sekali, tuangkan susu fernleaf full cream dan boleh padamkan api.
SAGU GULA MELAKA VERSI BABY – sagu kecil
– puree buah naga (tak letak takpa. mami saja nak bagi colour sagu rendang tu menarik)
– air secukupnya
– daun pandan
– puree kurma
– fresh milk @ susu formula @ santan @ ebm
– mula² basuh sagu dan rendam dlm stgh jam (nak cepat masak masa merebus).
kemudian, rebuskan bersama puree buah naga sehingga warna sagu berubah jernih
– apabila sejuk, masukkan dlm peti sejuk utk dibekukan.
– utk air gula pula, mami guna air, puree kurma, dan juga daun pandan. rebus
kesemuanya.
– bila telah beku, bolehla diambil, tuangkan air gula dan curah fresh milk. siap!
mula² blendkan bahan² bertanda *. kemudian, sapukan ub ke atas loyang dn juga roti. koyak² roti dan susun di dlm loyang. tuangkan bahan blend dan tekan² sedikit agar menyerap ke dalam roti. bakar dgn suhu 160 selama 20mnt atau sehingga kekuningan. nak kukus pun boleh.
masak kesemua bahan sehingga sebati kecuali tepung jagung. bila telah kelihatan sebati, tuangkan tepung sedikit² dan kacau sehingga menjadi sedikit pekat. matikan api.
– satukan kesemua bahan² di dalam bekas.
– kemudian, masukkan ke dalam mould ais krim.
– bekukan di dalam fridge semalaman.
– apabila telah beku, sedia utk dimakan.
p/s: sukatan bahan ini boleh menjadi 5 batang homemade aiskrim.
– mula² steam @ rebuskan kentang sehingga betul² lembut. kemudian, lenyekkan kentang
sehingga hancur.
– kemudian, tambahkan tepung gandum unbleached sedikit demi sedikit sehingga adunan
tidak melekat dan boleh dibentukkan.
– utk mengelakkan adunan melekat di tangan, sapukan nipis tepung di tangan dan ambil
adunan tersebut barulah dilenyek2 di tapak tangan.
– masukkan puree kurma dan cheese. kemudian katupkan semula dan bulat2kan adunan
kentang tersebut.
– gorengkan dengan minyak penuh sehingga kekuningan.
CHEESY MINI PUMPKIN STICK
-1½ cawan labu (kukus)
-2 sudu puree kurma
-3 sudu tepung jagung
-tepung gandum unbleached (agak² sehingga doh tak melekat)
-3 sudu cream cheese tatura
satukan kesemua bahan dan gaul sebati. kemudian bentukkan mengikut kreativiti masing².
p/s : kena sesuaikan kuantiti tepung ya sebab kadang tekstur labu steam atau puree kurma juga mempengaruhi kejadian doh tersebut.
– satukan kesemua bahan kecuali tepung dan gaul² sehingga sebati.
– apabila telah sebati, masukkan tepung sesudu demi sesudu dan uli sehingga doh tidak melekat di tangan.
– setelah itu, bentukkan donat mengikut kreativiti masing².
– tips sy, utk elakkan doh melekat di tangan ketika membentuk donat, lapiskan tepung gandum sedikit di jari2. jangan guna minyak ya sebab minyak dia berlawanan dgn sifat yis, so nanti adunan akan kembang lambat.
– setelah itu, biarkan seketika sehingga donat naik cantik.
– apabila telah naik, bolehlah digoreng seperti biasa. dan jika ada baki dan ingiN difrozenkan, gorengkan seketika barulah disimpan.
PASTA EGG MUFFIN
bahan A
-pasta rebus
bahan B
-bebawangs
-isi ayam
-carrot
-cauliflower
-tomato
-cendawan
-cream cheese tatura
-tumiskan bebawangs dgn menggunakan minyak masak sehingga kekuningan. masukkn isi ayam dan diikuti sayur² lain mengikut urutan (yg lambat masak masukkan dahulu). last sekali masukkan cream cheese tatura dan padamkan api.
bahan C
-telur
-satukan kesemua bahan A,B dan C. make sure jumlah telur itu boleh menenggelamkan kesemua bahan ya.
-setelah itu masukkn ke dalam muffin tray yg telah dioles dgn unsalted butter.
-bakar dgn suhu 180 selama 25mnit. siap!
mula² rebuskan kentang. setelah empuk, lenyek² dsn ketepikan. dalam kuali, tumiskan bebawangs dgn menggunakan unsalted butter sehingga naik bau. setelah itu masukkan isi ayam dan carrot yg telah dicincang kecil.
apabila telah masak, masukkan pula sawi pakchoy dan cream cheese dan tutupkan api. tuangkn kentang lenyek, nasi dan tumisan ayam dlm bekas lain. gaul² sehingga sebati. kemudian bentukkannya bulat² atau mebgikut kreativiti ibu². cara saya, saya akan masukkan di dalam chiller sebelum menggoreng agar ketulan rice ball kukuh dan tidak berderai ketika digoreng.
30minit sudah memadai ya. boleh digoreng menggunakan salutan telur, bancuhan tepung atau tanpa disalut apa². jika tidak mahu menggorengnya juga boleh sbb bahan² telah masak semuanya.
boleh juga jika ingin difrozenkan. golekkan rice ball di atas tpung gandum secara nipis dan gorengkan seketika, dan boleh frozen spt biasa.
CHEESY DORY STUFFED BAKED POTATO
-kentang (direbus)
-ikan dori (boleh juga guna ayam dan daging)
-unsalted butter
-bawang putih (tumbuk)
-halia (tumbuk)
-carrot
-daun sup
-cream cheese tatura
-cheese stick
-Mula² rebuskan kentang sehingga empuk. angkat dan apabila telah suam², keluarkan isi kentang tengah seperti dlm gmbar di bawah.
-Kemudian, dlm kuali, tumiskan bawang putih dan halia dgn menggunakan unsalted butter. setelah naik bau,masukkan pula carrot dan kacau² lagi. apabila carrot mulai masak, masukkan pula ikan dori dan kacau² sebati. apabila telah masak, boleh taburkan daun sup dan masukkan cream cheese tatura. gaul² rata dan matikan api.
– Ambil isi kentang yg telah dikeluarkan tadi dan masukkan di dalam tumisan ikan dori. gaul2 sebati lagi. setelah itu, sudukan ia ke dalam kentang yg tlh dikeluarkan isinya tadi. tekan² sedikit agar isi tersebut agak padat.
-Setelah siap, taburkan cheese di atasnya. (saya hanya menggunakan cheese stick yg dikerat2 sendiri).
-Bakar dengan menggunakan suhu 180 selama 20minit atau sehingga cheese meleleh dan kentang agak kekuningan.
Bantuan Awal Persekolahan, "Peluasan BAP kepada pelajar tingkatan enam pertama kali dilaksanakan..." Bantuan Awal Persekolahan (BAP) sebanyak RM150 diperluaskan kepada pelajar Tingkatan Enam bermula pada sesi persekolahan 2025/2026.