Cupcake merupakan kek kecil dan comel yang sentiasa mendapat sambutan baik orang dewasa atau kanak-kanak. Nampak comel jer bila di susun di atas dulang. Kemahiran untuk membuat cupcake patut di ajar kepada anak-anak sebagai kemahiran hidup. Bukan untuk jual sekalipun, ia juga untuk makan sendiri bersama ahli keluarga dan kawan-kawan.
Tapi kali ni, resepi yang dikongsikan sangatlah mudah. Tak perlu oven pun. Guna je cupcake sedia ada di kedai. Nak cari pun senang, murah pun ya! Bolehlah buat bersama- sama anak di rumah. Jom lihat resipi yang dikongsikan.
Resepi ini dikongsikan oleh Bonda Riz Yaya Fiya di Kumpulan Facebook Resepi Kuih Muih.
RESEPI CUPCAKE
Resepi ini khas untuk mak- mak yang nak buat dessert tapi takde oven. Jom! Dessert cup ini boleh dilapis dengan jem buah- buahan, chocolate ganache, Nutella ikut kreativiti korang.
Bahan- bahan: – Massimo Cup cake (original flavour sedap, ada macam- macam flavour boleh beli dekat 7eleven) – Nondairy whipping cream – Dessert cup 7ml (RM12.90/20pcs)
Ads
Cara- cara: 1. Potong 2 massimo cupcake ikut kesesuaian dessert cup. 2. Pukul whipping cream sampai gebu. (Nondairy ni memnag dah manis jadi tak perlu tambah gula, lagi satu memang kena putar sejuk- sejuk). 3. Masukkan dalam pipping bag, kalau nak cream tu berperisa campur je dengan Nutella ke, strawberry jam ke, kaup pakai spatula je. 4. Semua dah siap pipekan dalam dessert cup (cream -> cake -> cream), ulang sampai habis.
Bolehlah dihiaskan dengan apa- apa sahaja yang menarik untuk dessert cup korang. Dah siap kena simpan dalam fridge ya.
Mudah sangat resepi yang dikongsikan. Ibu- ibu boleh buat dengan anak- anak sewaktu anak cuti sekolah. Boleh isi masa terluang sama- sama, ayah nak join sekali pun boleh! Bonding time dengan keluarga. Semoga bermanfaat dan selamat mencuba!
Dalam tempoh PKP kali ni, tak disangka-sangka, ramai peminat Burger Malaysia yang nak mencuba buat sendiri di rumah. Walaupun sebelum ni resipi Burger Malaysia orang tak kisah pun, tetapi disebabkan tular di media sosial masing-masing nak buat.
Bagi yang pertama kali nak cuba, mungkin rasa agak renyah sikit. Pasti ada perasaan risau takut doh tak naik dengan elok, tak gebu dan lembut dan macam-macam lagi kan. Bagaimanapun bagi yang tetap juga nak buat tapi tak mahu ambil risiko doh tak menjadi, idea ini sangat-sangat membantu.
Hanya menggunakan Roti Mantou anda dah boleh menikmatinya Burger Malaysia yang sedap. Asalkan sambal yang dibuat cukup semua rasa dan diletakkan pula bilis goreng ranggup.
Try jangan tak try uolsss. Satu kali ngap terus lupa nombor IC jap. Kesedapannya yang luar biasa bila digandingkan bersama sambal legend ikan bills.
Roti yang lembut dan gebu. Salah satu roti kegemaran keluarga saya. Guna Roti Mantou jer awak-awak semua (cari dekat pasar atau pasaraya atau uolss google jer dulu tau)
Buat sambal ikan bilis masing-masing punya resipi OK. Sumbat timun, salad. Perut kenyang hati senang.
Tip Roti Mantou Gebu
– Nak gebu make sure minyak betul-betul panas dengan api kecil baru goreng. Baru roti kita tak serap minyak.
– Kalau simpan disejukbeku make sure defrost dulu ya biar di bahagian dalam masak elok. Selamat mencuba!
(Pa&Ma D Parents adalah komuniti yang menghimpunkan semua yang bergelar ibu bapa & diwujudkan sebagai menyokong perjalanan mereka sepanjang membesarkan anak di era milenium dan akan berkongsi info, artikel dan pelbagai promo aktiviti or event dianjurkan oleh Pa&Ma. Join channel Telegram Pa&Ma D Parents (https://t.me/pamadparents)
Pa&Ma dengan kerjasama 9 bulan 10 hari nak bagi webinar PERCUMA tanda terima kasih atas sokongan follower semua selama ini.
Webinar ‘Aku Tak Takut Beranak’ menampilkan barisan speaker-speaker hebat dan berpengalaman dalam bidang keibubapaan seperti Ustaz Don, Ustaz Kazim Elias, Dato’ Dr Fazley Yaakob, Dr Rizal Abu Bakar, Dr Maiza Tusimin dan Dr Afida Sohana.
Selain berpeluang menceduk ilmu yang dikongsi, anda juga berpeluang memenangi hadiah cabutan bertuah sebab ada 70 hadiah best yang ditawarkan termasuklah sebuah handphone.
Buntu mama memikirkan resipi untuk si manja lagi-lagi resipi kuih muih ataupun kudap-kudapan. Jangan risau, di sini disertakan 10 resipi kudap-kudapan bayi yang hanya menggunakan bahan di dapur sahaja.
Di sini mami ingin berkongsi antara menu kudap-kudap eshan yg mami sediakan hanya dgn menggunakan bahan² yg ada di dapur. tak perlu pun bahan mahal atau bahan organik, tapi inshaallah masih mampu utk menyediakan menu best, sihat dan berkhasiat utk anak dan paling penting still NO SALT NO SUGAR
PENGAT JAGUNG KELEDEK BERSAGU
– 1 cawan jagung
– 1 cawan keledek oren
– 1 genggam sagu kecil
– 1 genggam kismis
– 3 sudu puree kurma
– daun pandan
– 1 sudu cream cheese tatura
– 1 kotak susu fernleaf full cream (any brand pun boleh, santan juga boleh)
– didihkan air di dalam periuk.
– apabila air tlh mendidih, masukkan jagung dan juga keledek. masak sehingga lembut.
– apabila telah lembut, masukkan kismis dan sagu kecil sehingga sagu masak iaitu berubah
warna jernih.
– kemudian, masukkan cream cheese tatura dan puree kurma.
– last sekali, tuangkan susu fernleaf full cream dan boleh padamkan api.
SAGU GULA MELAKA VERSI BABY – sagu kecil
– puree buah naga (tak letak takpa. mami saja nak bagi colour sagu rendang tu menarik)
– air secukupnya
– daun pandan
– puree kurma
– fresh milk @ susu formula @ santan @ ebm
– mula² basuh sagu dan rendam dlm stgh jam (nak cepat masak masa merebus).
kemudian, rebuskan bersama puree buah naga sehingga warna sagu berubah jernih
– apabila sejuk, masukkan dlm peti sejuk utk dibekukan.
– utk air gula pula, mami guna air, puree kurma, dan juga daun pandan. rebus
kesemuanya.
– bila telah beku, bolehla diambil, tuangkan air gula dan curah fresh milk. siap!
mula² blendkan bahan² bertanda *. kemudian, sapukan ub ke atas loyang dn juga roti. koyak² roti dan susun di dlm loyang. tuangkan bahan blend dan tekan² sedikit agar menyerap ke dalam roti. bakar dgn suhu 160 selama 20mnt atau sehingga kekuningan. nak kukus pun boleh.
masak kesemua bahan sehingga sebati kecuali tepung jagung. bila telah kelihatan sebati, tuangkan tepung sedikit² dan kacau sehingga menjadi sedikit pekat. matikan api.
– satukan kesemua bahan² di dalam bekas.
– kemudian, masukkan ke dalam mould ais krim.
– bekukan di dalam fridge semalaman.
– apabila telah beku, sedia utk dimakan.
p/s: sukatan bahan ini boleh menjadi 5 batang homemade aiskrim.
– mula² steam @ rebuskan kentang sehingga betul² lembut. kemudian, lenyekkan kentang
sehingga hancur.
– kemudian, tambahkan tepung gandum unbleached sedikit demi sedikit sehingga adunan
tidak melekat dan boleh dibentukkan.
– utk mengelakkan adunan melekat di tangan, sapukan nipis tepung di tangan dan ambil
adunan tersebut barulah dilenyek2 di tapak tangan.
– masukkan puree kurma dan cheese. kemudian katupkan semula dan bulat2kan adunan
kentang tersebut.
– gorengkan dengan minyak penuh sehingga kekuningan.
CHEESY MINI PUMPKIN STICK
-1½ cawan labu (kukus)
-2 sudu puree kurma
-3 sudu tepung jagung
-tepung gandum unbleached (agak² sehingga doh tak melekat)
-3 sudu cream cheese tatura
satukan kesemua bahan dan gaul sebati. kemudian bentukkan mengikut kreativiti masing².
p/s : kena sesuaikan kuantiti tepung ya sebab kadang tekstur labu steam atau puree kurma juga mempengaruhi kejadian doh tersebut.
– satukan kesemua bahan kecuali tepung dan gaul² sehingga sebati.
– apabila telah sebati, masukkan tepung sesudu demi sesudu dan uli sehingga doh tidak melekat di tangan.
– setelah itu, bentukkan donat mengikut kreativiti masing².
– tips sy, utk elakkan doh melekat di tangan ketika membentuk donat, lapiskan tepung gandum sedikit di jari2. jangan guna minyak ya sebab minyak dia berlawanan dgn sifat yis, so nanti adunan akan kembang lambat.
– setelah itu, biarkan seketika sehingga donat naik cantik.
– apabila telah naik, bolehlah digoreng seperti biasa. dan jika ada baki dan ingiN difrozenkan, gorengkan seketika barulah disimpan.
PASTA EGG MUFFIN
bahan A
-pasta rebus
bahan B
-bebawangs
-isi ayam
-carrot
-cauliflower
-tomato
-cendawan
-cream cheese tatura
-tumiskan bebawangs dgn menggunakan minyak masak sehingga kekuningan. masukkn isi ayam dan diikuti sayur² lain mengikut urutan (yg lambat masak masukkan dahulu). last sekali masukkan cream cheese tatura dan padamkan api.
bahan C
-telur
-satukan kesemua bahan A,B dan C. make sure jumlah telur itu boleh menenggelamkan kesemua bahan ya.
-setelah itu masukkn ke dalam muffin tray yg telah dioles dgn unsalted butter.
-bakar dgn suhu 180 selama 25mnit. siap!
mula² rebuskan kentang. setelah empuk, lenyek² dsn ketepikan. dalam kuali, tumiskan bebawangs dgn menggunakan unsalted butter sehingga naik bau. setelah itu masukkan isi ayam dan carrot yg telah dicincang kecil.
apabila telah masak, masukkan pula sawi pakchoy dan cream cheese dan tutupkan api. tuangkn kentang lenyek, nasi dan tumisan ayam dlm bekas lain. gaul² sehingga sebati. kemudian bentukkannya bulat² atau mebgikut kreativiti ibu². cara saya, saya akan masukkan di dalam chiller sebelum menggoreng agar ketulan rice ball kukuh dan tidak berderai ketika digoreng.
30minit sudah memadai ya. boleh digoreng menggunakan salutan telur, bancuhan tepung atau tanpa disalut apa². jika tidak mahu menggorengnya juga boleh sbb bahan² telah masak semuanya.
boleh juga jika ingin difrozenkan. golekkan rice ball di atas tpung gandum secara nipis dan gorengkan seketika, dan boleh frozen spt biasa.
CHEESY DORY STUFFED BAKED POTATO
-kentang (direbus)
-ikan dori (boleh juga guna ayam dan daging)
-unsalted butter
-bawang putih (tumbuk)
-halia (tumbuk)
-carrot
-daun sup
-cream cheese tatura
-cheese stick
-Mula² rebuskan kentang sehingga empuk. angkat dan apabila telah suam², keluarkan isi kentang tengah seperti dlm gmbar di bawah.
-Kemudian, dlm kuali, tumiskan bawang putih dan halia dgn menggunakan unsalted butter. setelah naik bau,masukkan pula carrot dan kacau² lagi. apabila carrot mulai masak, masukkan pula ikan dori dan kacau² sebati. apabila telah masak, boleh taburkan daun sup dan masukkan cream cheese tatura. gaul² rata dan matikan api.
– Ambil isi kentang yg telah dikeluarkan tadi dan masukkan di dalam tumisan ikan dori. gaul2 sebati lagi. setelah itu, sudukan ia ke dalam kentang yg tlh dikeluarkan isinya tadi. tekan² sedikit agar isi tersebut agak padat.
-Setelah siap, taburkan cheese di atasnya. (saya hanya menggunakan cheese stick yg dikerat2 sendiri).
-Bakar dengan menggunakan suhu 180 selama 20minit atau sehingga cheese meleleh dan kentang agak kekuningan.
(Pa&Ma D Parents adalah komuniti yang menghimpunkan semua yang bergelar ibu bapa & diwujudkan sebagai menyokong perjalanan mereka sepanjang membesarkan anak di era milenium dan akan berkongsi info, artikel dan pelbagai promo aktiviti or event dianjurkan oleh Pa&Ma. Join channel Telegram Pa&Ma D Parents (https://t.me/pamadparents)
Lubuk konten untuk papa dan mama paling lengkap di seeNI. Pa&Ma kini di seeNI. Download seeNI sekarang!
Bosan dengan bubur, cubalah berkreatif dengan roti pula untuk bayi kecil kita. Potongan kecil tetapi penuh rasa asli adakalanya buat bayi tertarik untuk mencuba kesemua jenis makanan.
Salah satu menu yang ringkas tetapi sihat dan mengenyangkan buat si comel kita ada Roti Bungkus Telur Cheese Dengan Bayam yang dikongsikan oleh Anne Jalil. Resipinya ringkas tetapi nampak cukup menyelerakan. Malah penambahan kepingan daun bayam juga menambahkan lagi khasiat. Potong sahaja kecil dan jadikan hidangan pelengkap menu anak anda. Jom cuba.
Kali ni dalam telur tu ibu susun baby bayam atas telur, terbalikkan dan baru bungkus roti tu.
Roti bungkus boleh potong 9 kepingan kecil yang mudah untuk baby pegang.
EPISOD 6 PA&MA JOURNEY BERSAMA JOVIANINA: ANAK BIJAK IQ, PEMAKANAN @ GENETIK
Pemakanan anak memainkan peranan penting bukan sahaja untuk tumbesaran malah untuk IQ anak-anak. Namun, adakah faktor genetik mempengaruhi perkembangan IQ mereka?
Saksikan Episod ke 6, Journey Bersama JoviaNina pada 30 September 2020, jam 9 malam hanya di Astro Ria saluran 104/124.
Bantuan Awal Persekolahan, "Peluasan BAP kepada pelajar tingkatan enam pertama kali dilaksanakan..." Bantuan Awal Persekolahan (BAP) sebanyak RM150 diperluaskan kepada pelajar Tingkatan Enam bermula pada sesi persekolahan 2025/2026.