Bagi ibu yang sudah pun mempunyai pengalaman menyediakan bekalan anak ke sekolah tadika atau pra sekolah pastinya tidak punya masalah dalam menyediakan sarapan sekaligus bekalan buat anak. Ibu yang baru pertama kali pastinya memerlukan perancangan yang tepat untuk penyediaan sajian ini agar semuanya berjalan lancar di pagi hari.
Siapkan bekal anak juga tidak perlulah menu yang berat. Ikut kemampuan ibu untuk sediakannya. Jika ada masa lebih, sediakan menu yang lengkap untuk anak. Perkongsian ibu ini, Puan Fazira Salleh boleh juga mama cuba. Walaupun bekerja tetapi tetap sediakan bekalan untuk anak. Simple je tapi lengkap nutrisi. Jom intai resipinya.
BUKTI KEGIGIHAN SIAPKAN BEKAL ANAK
Sebab anak sekolah SJKC, jadi marilah kita menggigihkan diri siapkan bekal. Tapi maaflah…tak ada hiasan fancy-fancy macam bento semua tu, pasal mak bekerja nak. Konsep dia, asal kenyang sudah. Hahahaa!
(Memasak 15 minit)
1. Panaskan kuali dengan minyak sedikit dan tumis bawang kisar dan ayam cincang.
2. Masukkan lobak dan kemudiannya nasi. Perasakan dengan sedikit garam.
3. Kacau telur dan tuang atas kuali tak melekat.
4. Golek-golekkan kuali supaya telur jadi nipis dan lebar.
5. Balut nasi tadi dengan telur. Siap!
*Yang merah atas telur tu sos ya, bukan darah jari mak yang terluka masa potong sayur sebab mengantuk bangun pukul 5 pagi.
Ads
NASI AYAM EKSPRESS
Bahan-bahan
=====================
1/2 cawan nasi
1 sudu susu cair
2 sudu stok ayam/ Suku kiub pati ayam
1 potong ayam
1 sudu kicap lemak manis
1 sudu kecil sos tiram
Memasak (10 minit)
====================
1. Kukus nasi dengan pati ayam dan susu cair.
2. Sementara tunggu nasi masak, potong ayam kecil-kecil.
3. Masak ayam dalam kuali dan masukkan kicap dan sos tiram.
4. SIAP!
** kalau telur rebus pun nak kena bagitau macama mana cara nak masak dia, memang mintak kaki laaa.
PASTA TOMATO
Bahan-bahan
======================
1/2 mangkuk pasta spiral
1 ulas bawang putih cincang halus
1 sudu bawang merah kisar
1 sudu daging cincang
1 cawan pes tomato
1 cubit mix herbs
2 @ 3 butang cendawan hiris nipis
Ads
Memasak (10 minit)
=======================
1. Tumis bawang, bawang putih dan daging kisar sampai naik bau.
2. Masukkan pes tomato, mix herbs dan cendawan butang.
3. Perasakan dengan gula/garam.
4. Siap!
*Buah oren, macam biasa. Pilih yang bontot lobang tu haaa…kompem manis.
PANKEK NUTELLA
Bahan-bahan
==================
1 cawan susu cair
1 biji telur
1 sudu besar gula
1 sudu teh baking soda
2 sudu butter
Secubit garam
Memasak ( 10 minit)
======================
1. Campak je semua bahan dalam blender. Kalau dah tak berketul tu kira ngam dah.
2. Panaskan kuali tak melekat yang dah terperap lama dalam lemari tu.
3. Api jangan kuat sangat eh.
4. Pastu pakai senduk yang kau buat ceduk sup tu, tuang satu senduk kat atas kuali tadi.
5. Bila ko tengok dah berbuih-buih, terus terbalikkan.
6. Sapu satu side dengan nutella, kampuh dua keping
7. Siap!
Ads
** Cakap kat anak, ini dorayaki yang doraemon baru hantar special pagi tadi. Kompem makan banyaaakk!
Memasak (10 minit)
===========≠=========
1. Rebus spagetti sampai lembut
2. Tumis bawang putih dengan marjerin/mentega sampai wangi
3. Masukkan susu cair,kacau sekejap
4. Gaul kuah dengan spagetti tadi dan perasakan dengan garam
5. SIAP!
*Atau kalau malas, bangun rebus spagetti je. Lepas tu panaskan kuah yang dah siap dalam tin tu. Atau kalau malaaas lagi, spagetti pun ko mintak encik suami tolong rebuskan. Uhuii.
Intai resipi-resipi ringkas lain yang disediakan olehnya di facebook. Semuanya sedap dan ringkas sahaja untuk anak. Paling penting anak kenyang dan bersedia untuk menimba ilmu di sekolah.
Tip Siapkan Anak Ke Sekolah
* Rancang menu seminggu supaya senang nak set minda nak masak apa dan sediakan bahan-bahan untuk seminggu.
* Jangan lupa tanya apa menu yang anak-anak ingin bawa ke sekolah. Ambil kira pendapat anak supaya barulah anak selera dan ternanti-nanti untuk makan.
* Tak perlulah serius sangat, sambil-sambil anak main boleh tanya apa dia nak makan dan suka bawa ke sekolah.
* Tak perlu juga menu yang berat dan sarat, menu simple dan anak senang nak makan sendiri adalah menu terbaik.
* Tip nak masak pula perlulah disiapkan awal. Malam sebelum nak masak, wajib siap potong semua bahan, tinggal nak masak saja esok pagi.
* Bahan-bahan basah jangan dilupa. Ni paling penting, turunkan di bahagian bawah supaya senang nak masak.
* Bangunlah awal dari biasa. Tak perlu lama pun, anggaran masa 30 minit hingga 45 sahaja di dapur.
* Bekas bekal anak pastikan letak setempat. Tak adalah baru nak tercari-cari bila nak isi makanan. Buang masa.
* Ajar anak ambil makanannya sendiri dan masukkan dalam beg. Mudah.
Lubuk konten untuk papa dan mama paling lengkap di seeNI. Pa&Ma kini di seeNI. Download seeNI sekarang!
Selain biskut, kudapan seperti kerepek juga antara yang selalu jadi pilihan seisi keluarga. Kebetulan nak dekat raya ni, mama yang ada masa lebih sikit boleh cuba pula resipi kuih siput.
Kuih ni antara kudapan yang disukai ramai sejak dulu lagi dan sangat sedap dijadikan snek kunyahan.
Sesiapa pun boleh buat. Cuma guna papan yang bergaris tu je dan ambil sedikit adunan, lenyekkan pada papan tu, dan gulung. Jadilah macam bentuk siput. Mudah je! Modalnya pun tak lah mahal sangat dan pastinya cukup sedap dan ranggup.
Berikut disertakan resipi kuih siput dari Puan Rosni Musa. Setiap langkah yang diberikan ini dah boleh membantu anda walaupun baru pertama kali nak cuba. Senang sangat-sangat!
Bahan-bahannya:
1kg tepung gandum
200ml @ 1 kotak kecik santan
1 ketul kiub pati ikan bilis
170gm @ 6 sudu makan marjerin
2 peket rempah kari ikan/daging @ 3 sudu besar. Terpulang nak letak banyak mana.
1 sudu garam
2 sudu makan gula halus
250ml air
* boleh jugak letak sebiji telur.
Kali ni Hakak Ros try buat tanpa telur sebab musim PKP ni nak jimat penggunaan telur.
Cara membuatnya:
Panaskan marjerin
Masukkan tepung ke dalam mangkuk besar. Bubuh garam.
Masukkan gula halus
Masukkan rempah kari
Hancurkan kiub bilis dan letak dalam adunan
Gaul bagi sebati
Buatkan lubang tengah. Curahkan marjerin yang telah dicairkan.
Gaul lagi sampai jadi serbuk roti
Kemudian masukkan santan & air. Ikut sukatan, santan & air ni memang ngam² untuk 1 kg tepung.
Uli sehingga doh tak lekat di tangan. Mcm dalam gambar ni.
Sediakan acuan kuih siput. Ambil secubit doh.
Gentelkan atas acuan
Buat sampai habis
Panaskan minyak. Goreng kuih siput yang telah siap. Masukkan daun kari
Goreng dengan menggunakan api sederhana perlahan sampai bertukar warna keperangan. Agak² kuih siput dah ringan boleh di angkat. Masa ni kacau sentiasa agar kuih siput masak sekata.
Bosan dengan lauk pauk yang berat, menu simple seperti ikan bilis goreng dan cili padi antara menu pembangkit selera yang pasti buat nasi bertambah-tambah.
Sambal Getuk Berapa, perkongsian resipi Nuraini Hazirah Zulkefli Parenzas ini luar biasa sedapnya. Sudahlah ringkas, memang padu dan pedas. Wajib cuba!
Bahan – bahan
Ikan bilis
Bawang putih
Bawang merah
Cili apii
Serbuk perasa
Limau kasturi
Goreng bilis hingga rangup.
Goreng bawang dan cili padi hingga layu.
Tumbuk sehingga hancur dan tambahkan serbuk perasa & gula.
Perahkan limau kasturi dan kacau rata.
Makan dengan nasik panas panas + telur mataa + kicapp. Syahduuu.
Sesekali di hari cuti perayaan kali ini apa kata kita sediakan hidangan istimewa untuk anak-anak dan keluarga. Nak buat resipi apa? Jom cuba resipi Apricot Custard Tart yang lain dari yang lain.
Resipi simple dan sedap ini buat keluarga kekenyangan. Jom cuba resipi perkongsian Julita Binti Salleh.
Bahan Kastard:
500 ml susu fresh
50gm gula
35gm tepung kastard
200 gram cream cheese
Kacau sebati serbuk almond kemudian masukkan butter. Kalau lagi.
Masukkan telur dan gaul lagi sampai lembut. Kalau lembut, masukkan tepung sikit-sikit.
Lepas tu bolehlah diterap dalam acuan 10 inci dan bakar suhu 190 selama 10 atau 15 minit.
Untuk kastardnya, ambil 4 sudu besar susu asingkan yang 4 sudu ni letak dalam gula dan kacau sebati.
Masukkan tepung kastard dan kacau lagi sampai sebati.
Lebihan susu tadi dipanaskan, kacau dan masukkan tepung kastard tadi. Kacau sentiasa sampai pekat dan biarkan sejuk.
Satukan Cream cheese atau sour cream dan gula, gula kacau sebati dan masukkan dalam pudding kastard tadi. Kacau lagi sampai sebati dan bolehlah diletakkan di atas Crust Tart tadi.
Susun buah apricot dan bakar suhu 190 selama 20 atau 30 minit.
Untuk bahagian atas nak bagi berkilat glazer tu ambil 3 sudu air apricot tu 1 sudu besar apricot jam atau orange jam masak dan kacau nak bagi berkilat. Sapu kat atas buah dan seluruh permukaan tart tu.
Dengar cerita ada yang tak nak balik sebab seronok sangat main air. Faiz Dickie sempat tunjuk bakat terjun sampai perut mengandung pun hilang. Nak tahu siapa juara challenge kali ini, kenalah tengok sampai habis.
Pa&Ma D Parents adalah komuniti yang menghimpunkan semua yang bergelar ibu bapa & diwujudkan sebagai menyokong perjalanan mereka sepanjang membesarkan anak di era milenium dan akan berkongsi info, artikel dan pelbagai promo aktiviti yang dianjurkan oleh Pa&Ma. Join channel Telegram Pa&Ma D Parents (https://t.me/pamadparents) atau channel Telegram Pa&Ma (https://t.me/majalahpama) sekarang!
Lubuk konten untuk papa dan mama paling lengkap di seeNI. Pa&Ma kini di seeNI. Download seeNI sekarang!
Bantuan Awal Persekolahan, "Peluasan BAP kepada pelajar tingkatan enam pertama kali dilaksanakan..." Bantuan Awal Persekolahan (BAP) sebanyak RM150 diperluaskan kepada pelajar Tingkatan Enam bermula pada sesi persekolahan 2025/2026.