Rangkaian sos sememangnya menjadi stok wajib ada di rumah kita. Selain menambah rasa sesuatu jenis makanan, aneka sos ini juga dapat membantu menyedapkan lagi hidangan tambahan seperti nugget, wedges, french fries dan sebagainya. Jika anda menyediakan burger homemade di rumah, sos yang satu ini wajib ada cuba. Memang awesome!
Resipi sos cheezy yang dikongsikan oleh Ebby Hidil ini cukup menarik kerana kuahnya pekat dan likat. Jadi tidak perlulah membeli sos lagi, buat sahaja resipi yang dikongsikan ini. Memang padu!
Kali ni Cikrose nak share cara membuat sos cheezy untuk burger.
Resipi:
1 tin susu cair
Air setengah tin
5 keping keju (cikrose guna brand Emborg)
1 ketul kiub ayam
1 sudu kecil lada hitam -diblend halus
Garam dan gula secukup rasa
1 sudu besar tepung jagung (untuk pekat kuah sos) letak air sedikit
Pewarna kuning
Ads
Masukkan semua bahan kecuali kepingan keju dan tepung jagung.
Masak hingga mendidih baru masukkan kepingan keju. Bila dah mendidih masukkan air tepung jagung tadi dan kacau hingga pekat.
Guna api perlahan. Bila dah meletup-letup sos tadi, boleh lah tutup api.
Ads
Kacau selalu hingga sejuk untuk mengelakkan berketul. Boleh buat penyicah untuk nugget, wedges, french fries dan sebagainya.
Selamat mencuba!
EPISOD 6 PA&MA JOURNEY BERSAMA JOVIANINA: ANAK BIJAK IQ, PEMAKANAN @ GENETIK
Ads
Pemakanan anak memainkan peranan penting bukan sahaja untuk tumbesaran malah untuk IQ anak-anak. Namun, adakah faktor genetik mempengaruhi perkembangan IQ mereka?
Saksikan Episod ke 6, Journey Bersama JoviaNina pada 30 September 2020, jam 9 malam hanya di Astro Ria saluran 104/124.
Ibu bapa yang mempunyai anak yang susah nak makan, sesekali boleh buat kelainan menu untuk bagi anak tak bosan makan menu yang sama. Jadi ibu boleh cuba buat menu yang mengenyangkan sebagai pengganti nasi.
Apa kata buat pancake buah yang mudah ini resipi daripada Norfazida Gda. Boleh buat sarapan pagi ataau ikut kesesuaian anak.
PANCAKE BUAH
Bahan-bahan:
🍌 3 biji telur
🍌 1/2 cawan susu full cream
🍌 1 cawan tepung gandum
🍌 1sk baking soda (optional)
🍌 1sk madu
🍌 1sk kismis/buah segar (di dadu)
🍌 1 biji pisang (potong nipis)
🍌 Cheese sticks
🍌 Sedikit minyak sayuran/ unsalted butter
Cara-cara:
Pukul telur sehingga sedikit kembang. Masukkan susu full cream, pukul lagi hingga sebati. Masukkan pula tepung gandum, baking soda dan madu. Kacau sebati.
ATAU jika tidak mahu guna baking soda boleh asingkan telur putih dan kuning. Pukul telur kuning bersama susu full cream hingga sebati. Kemudian masukkan tepung gandum dan madu, kacau lagi hingga sebati. Putih telur putar sehingga kembang gebu. Campurkan bersama adunan tepung secara kaup balik hingga sekata.
Panaskan minyak sayuran/ unsalted butter dalam kuali. Tuangkan separuh dari adunan. Taburkan kismis. Kemudian, susunkan pisang dan cheese. Akhir sekali, tuangkan baki adunan dan ratakan.
Tutup kuali. Masak dengan api perlahan dalam 6-8 minit disetiap bahagian pancake atau hingga keperangan. Siap!!!
Bila duduk rumah ni, macam-macam makanan yang anak-anak minta dari mama. Sampaikan kering idea mama nak masak apa lagi untuk mereka. Kalau mama dah buntu jom buat Roti Paratha Sosej Cheese ini, jangan risau hanya gunakan bahan yang mudah sahaja.
Tengok haritu orang buat nampak sedap sangat,so kita pun try lah. Resepi kita selit sekali lagi 🤗
Roti Paratha Sosej Cheese .
Bahan-bahan – roti paratha – sosej – cheese keping – kuning telur (untuk di sapu pada roti paratha)
Cara-cara
– potong roti paratha macam dalam gambar
– letak kan cheese dan sosej lepastu gulung macam dalam gambar
– sapu kan kuning telur
– bakar dengan AF pada suhu 190c selama 7-10 minit . Nak guna oven pun boleh .
**Roti paratha cepat lembut,jadi sy buat sekeping² dan masuk dalam peti ais semula,nak buat lagi keluarkan semula .
(Pa&Ma D Parents adalah komuniti yang menghimpunkan semua yang bergelar ibu bapa & diwujudkan sebagai menyokong perjalanan mereka sepanjang membesarkan anak di era milenium dan akan berkongsi info, artikel dan pelbagai promo aktiviti or event dianjurkan oleh Pa&Ma. Join channel Telegram Pa&Ma D Parents (https://t.me/pamadparents)
Lubuk konten untuk papa dan mama paling lengkap di seeNI. Pa&Ma kini di seeNI. Download seeNI sekarang!
Di antara waktu makan tengahari dan makan malam, bayi tetap memerlukan makanan sebagai kudapan mereka sepanjang masa. Sambil bermain-main, biarkan sahaja anak memegang sesuatu untuk merangsang deria mereka.
Makanan berbentuk finger food adalah pilihan terbaik untuk merangsang mereka makan dengan lebih berselera. Biskut Jejari Kurma dan Kentang ini ringkas sahaja cara pembuatannya malah mudah disediakan. Hanya guna empat bahan sahaja. Jom cuba resipi yang dikongsikan oleh Ana Maria ini. Sedap!
Adik semua benda nak masuk mulut la ni. Maka umi pun on la mood buat cookies untuk adik. Umi guna puree kurma dan potato sebagai pengganti gula.
50 gram unsalted butter
30 gram puree buah (boleh guna apa-apa jenis buah yang manis)
1/2 cawan tepung gandum
1/2 cawan tepung jagung
Campur butter dan puree buah.
Gaul sampai kembang dan sebati.
Masukkan campuran tepung gandum dan jagung sedikit demi sedikit sampai dapat adunan yang tak melekit di tangan. Doh memang agak lembut sedikit.
Boleh bentukkan.
Bakar 170°c selama 20 minit bergantung pada oven. Dah agak perang boleh keluarkan.
Lubuk konten untuk papa dan mama paling lengkap di seeNI. Pa&Ma kini di seeNI. Download seeNI sekarang!
Bantuan Awal Persekolahan, "Peluasan BAP kepada pelajar tingkatan enam pertama kali dilaksanakan..." Bantuan Awal Persekolahan (BAP) sebanyak RM150 diperluaskan kepada pelajar Tingkatan Enam bermula pada sesi persekolahan 2025/2026.