Puding roti memang menjadi kegemaran seisi keluarga. Rasanya yang lembut dan lebih enak dimakan sejuk-sejuk membuatkan anak turut menyukai menu pencuci mulut ini.
Kalau sebelum ini anda hanya pernah mencuba resepi puding roti biasa, kali ini anda boleh cuba resepi puding roti coklat milo yang dikongsi wanita ini. Selamat mencuba!
Assalamualaikum hangpa. tak sempat nak tunggu tengahari dah licin..
Puding Roti Coklat Milo
1 paket agar-agar serbuk..bahagi 2. Untuk lapis atas bawah ye..loyang 6 inci..nak guna acuan pun boleh
Dalam 1 bekas atau periuk, masuk:
- 1/2paket agar-agar serbuk
- 450ml air
- 5sdb susu pekat
- 70g coklat masakkan
Campur dan sebatikan semua bahan dulu sebelum dimasak. Api sederhana, kacau hingga membuak-buak. Tutup api.
Ambil 1 sd adunan coklat renjiskan atas loyang dan biarkan seketika
Sediakan adunan milo. Blender semua bahan dibawah:
- 1/2paket agar-agar
- 2sdb milo 1sdk serbuk koko van houten. Bancuh dengan air suam tuang masuk dalam blender
- 2keping roti potong-potong atau carik je pun boleh
- 3sdb susu pekat
- 5sdb gula..kurang manis tambah je lagi
- 450ml susu cair atau susu segar
Blend semua bahan. Tapis masuk periuk dan masak hingga mendidih. Tutup api.
Tuang kedalam loyang yang dititis adunan coklat tadi.
Biarkan mengeras sekejap. Baki adunan coklat tadi dimasak kembali supaya mencair.
Kacau-kacau hingga adunan mencair
Bila cair tutup api. Tuang perlahan-lahan atas lapisan milo. Masuk dalam peti sejuk
Bila dah keras keluarkan perlahan-lahan dari loyang. Potong. Sedia untuk dinikmati
Kredit: Ieda jahaya
Artikel: Bagus Untuk Anak! Formula Terbaharu Susu Kambing Karihome Dengan Kualiti Terbaik
Jom belajar rahsia ajar anak simpan sampai jadi jutawan di SINI
Untuk lebih banyak info terkini jom sertai Telegram Pa&Ma D Parents (https://t.me/pamadparents) atau channel Telegram Pa&Ma (https://t.me/majalahpama) sekarang!
Download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI
Anak Nak Makan Kek Tapi Ada Alahan? Nah, Cuba Resepi Kek Hari Jadi Bebas Gluten!
Pening fikirkan kek hari jadi untuk anak sebab perlu pilih yang bebas gluten? Tenang, kami ada resepi kek hari jadi kanak-kanak yang boleh anda cuba di rumah.
Tetapi sebelum itu, ayuh kita fahami serba sedikit mengenai masalah intoleransi gluten yang dikenali sebagai penyakit seliak.
Kenapa perlu cari resepi kek hari jadi kanak-kanak bebas gluten?
Situasi anak yang tidak boleh mengambil makanan bergluten ini dikenali sebagai penyakit seliak – keadaan autoimun menyebabkan kerosakan teruk pada villi, unjuran seperti jari pada yang melapisi usus kecil.
Gluten adalah protein yang terdapat dalam makanan seperti gandum, rai, barli dan bijirin lain – pencetus kepada simptom penyakit seliak.
Bagi individu yang mengalami penyakit ini, tubuh mereka tidak dapat menyerap nutrien penting daripada makanan dan menghantarnya ke dalam aliran darah.
Pening fikirkan kek hari jadi untuk anak sebab perlu pilih yang bebas gluten? Tenang, kami ada resepi kek hari jadi kanak-kanak yang boleh anda cuba di rumah.
Tetapi sebelum itu, ayuh kita fahami serba sedikit mengenai masalah intoleransi gluten yang dikenali sebagai penyakit seliak.
Villi yang rosak tidak akan dapat menyerap vitamin dan mineral yang diperlukan oleh kanak-kanak untuk membesar. Jika keadaan tersebut berlaku, mereka akan mengalami kekurangan zat makanan.
Simptom & gejala penyakit seliak
Pelbagai gejala boleh terjadi kepada anak yang mengalami penyakit seliak ini. Bayi mungkin tidak menambah berat dan panjang seperti sepatutnya – dipanggil kegagalan untuk berkembang.
Kanak-kanak lebih tua pula boleh berdepan masalah:
- Cirit-birit
- Sembelit
- Najis berwarna pucat dan berbau busuk
- Sakit perut dan kembung
- Kehilangan berat
- Keletihan
- Sakit kepala
- Ruam kulit yang menyakitkan – biasanya pada remaja dan dewasa, terutamanya sekitar siku dan lutut
Kek coklat tanpa gluten, resepi kek hari jadi kanak-kanak
Kek coklat bebas gluten yang mudah ini sangat ringkas dan mempunyai tekstur sempurna.
Bahan-bahan untuk resepi kek hari jadi kanak-kanak
Untuk kek:
- 320gram (g) gula pasir
- 285g adunan tepung bebas gluten serba guna
- 65g serbuk koko tanpa gula
- 6g serbuk penaik bebas gluten
- 8g baking soda
- 6g gram
- 2 biji telur – suhu bilik
- 260ml cawan susu atau susu tanpa tenusu
- 110ml minyak sayuran
- 4ml ekstrak vanila bebas gluten
- 150ml air mendidih untuk mengaktifkan koko
Untuk aising:
- 115g mentega atau mentega tanpa tenusu
- 4ml ekstrak vanila bebas gluten
- 50g serbuk koko tanpa gula
- 450g gula serbuk
- 40-60ml susu atau susu tanpa tenusu
Cara penyediaannya:
- Panaskan ketuhar hingga 180°C. Letakkan rak di tengah ketuhar. Griskan dua loyang kek bulat 8 inci; ketepikan.
- Dalam mangkuk adunan yang besar, pukulkan gula, tepung, koko, serbuk penaik, soda penaik dan garam sehingga sekata dan tiada gumpalan.
- Masukkan telur, susu, minyak dan vanila. Pukul dengan pengadun pada kelajuan sederhana selama 2 minit.
- Kacau dalam air mendidih – kaedah double boiler.
- Tuang adunan secara rata ke dalam loyang kek. Bakar selama 35 hingga 38 minit, atau sehingga pencungkil gigi yang dimasukkan di tengah keluar bersih.
- Keluarkan dari ketuhar dan biarkan sejuk dalam loyang selama 5 minit, kemudian keluarkan kek dan biarkan sejuk di atas redai.
- Untuk aising: Dalam mangkuk adunan sederhana, pukul mentega dan vanila sehingga licin dan berkrim. Masukkan serbuk koko dan pukul sehingga sebati. Masukkan gula serbuk sedikit demi sedikit. Masukkan susu secara perlahan-lahan. Jika perlu, anda boleh tambahkan susu untuk mendapatkan konsistensi diingini.
- Aisingkan kek.
- Anda boleh tambahkan buah-buahan segar untuk menjadikan kek lebih menarik.
Selamat mencuba resepi kek hari jadi kanak-kanak ini!
Untuk lebih banyak info terkini jom sertai Telegram Pa&Ma D Parents (https://t.me/pamadparents) atau channel Telegram Pa&Ma (https://t.me/majalahpama) sekarang!
Download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI
Hanya 4 Bahan Sahaja, Boleh Buat Biskut Raya Untuk Bayi Yang Sangat Comel!
Biskut raya untuk bayi sebenarnya tak susah pun nak buat. Bahan-bahan yang diguna pun sangat ‘simple’. Bayi anda dapat beraya dengan kudapan tanpa garam, gula dan bahan perasa serta pewarna tiruan. Lebih selamat untuk bayi!
Jom ikuti resepi yang dikongsi ibu ini. Selamat mencuba!
Done biskut raya untuk Aydina petang ni.. Buat tak banyak. Sebab plan nak buat makanan lain lagi untuk stock di hari raya nanti😊 mommy sertakan resepi dibawah kalau ada yang nak mencuba.
Baca Juga:
Di Mana Mereka Sekarang? Kanak-Kanak Hilang Masih Belum Di Temui Sehingga Kini
Puding Dadih Susu & Buah Naga, Resepi Simple Untuk Bayi Yang Dalam Fasa ‘Teething’
Resepi Rendang Ayam & Kuah Kacang Versi Bayi, Memang Sedap! Baby Pun Boleh Makan Makanan Raya
Resepi
Hasil sebelum di bakar
Yang siap di bakar, dah sejuk boleh letak dalam bekas.
Selamat mencuba!
Kredit:Nur Adiba Amira
Untuk lebih banyak info terkini jom sertai Telegram Pa&Ma D Parents (https://t.me/pamadparents) atau channel Telegram Pa&Ma (https://t.me/majalahpama) sekarang!
Download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI
Pelbagai Resipi Biskut Raya Untuk Bayi Yang Sedap Dan Mudah. Tiada Bahan Pewarna & Gula!
Raya akan menjelang tiba tak lama lagi pasti ramai ibu-ibu sedang berjuang menyiapkan kuih raya di rumah. Alang-alang mama sedang membakar kuih apa kata mama buatkan si kecil biskut rayanya sendiri. Yang penting tiada gula dan bahan pewarna seperti biskut raya orang dewasa.
Biskut raya ini juga boleh dijadikan kudapan si manja pada waktu petang. Bagi yang ingin pulang ke kampung, buat biskut raya ini sebagai stok untuk kudapan si manja agar si manja tak lapar mahupun bosan ketika berhari raya. Ikuti resipi perkongsian daripada Puan Nurul Liyana.
BISKUT ALIEN (12m+)
Harum semerbak satu umah bau wangi susu. Alfateh pun tak dan-dan duk tunjuk nak-nak tahu lah rupa alien tu menarik minat dia sekali bagi bila dah siap bakar dia duk gelak mengekek pulak
BISKUT ALIEN (12m+)
– 125g ub *
– 250g susu tepung *
– 200g tepung jagung *
– freshmilk
– coklat chip homemade
– panaskan oven 170c selama 10min
1. Masukkan bahan2 * dah freshmilk sedikit demi sedikit sehingga satu adunan
2. Bentukkan dan letakkan coklat chip
3. Bakar 170c selama 20 atau sehingga masak atau mengikut kesesuaian oven masing2
BISKUT FLORENTINE (12m+)
Since alfateh suka kunyah-kunyah so ibu buatkan lah tapi takleh lah selalu sebab kekacang tu mahal
BISKUT FLORENTINE (12m+)
– tepung jagung
– Puri kurma
– almond
– kuaci putih
– kuaci hijau
– bijan putih
– bijan hitam
– kertas cupcake yang licin (ada lapisan plastik di dalam)
1. Bakar kekacang 5-7min sehingga sedikit kekuningan suhu 160c
2. Tunggu sehingga kacang sejuk
3. Masukkan bijan, puri kurma gaul kacang bersama kesemua tepung
4. Masukkan sesudu besar dalam bekas cup. Pastikan xterlalu nipis ataupun tebal
5. Bakar 15min suhu 160c. Semua oven xsama so kena rajin2 tengok untuk yang pertama, dah kekuningan boleh keluarkan dari oven
6. Biar sejuk dahulu & tekan bawah cup untuk tanggalkan. Cup boleh digunakan semula untuk round seterusnya.
Versi dewasa cara yang sama just tukar pada tepung florentine. Semudah abc!
BISKUT MAZOLA (10m)
BISKUT MAZOLA (10m)
– 1cup kacang tanah kisar *
– 1 1/2cup unbleached flour *
– 1/2cup puri kurma *
– 3/4cup+- minyak mazola
– kuning telur
panaskan oven 170c selama 5min
1. Masukkan bahan * . Masukkan minyak sedikit demi sedikit sehingga boleh dikepal/ dibentuk
2. Bentukkan mengikut citarasa
3. Sapu kuning telur dan tabur kacang di atas adunan yang telah dibentuk
4. Bakar menggunakan api atas bawah bersuhu 170c selama 15min/ mengikut kesesuaian oven masing2
BABY CHOCO ALMOND COOKIES (12m+)
BABY CHOCO ALMOND COOKIES (12m+)
– 150g unsalted butter
– 150g puri kurma
– 200g unbleached flour *
– 20g unsweetened cocoa powder *
– 1biji telur *
– 1sk soda bikarbonat *
– 1sk esen vanilla *
– 50g almond
panaskan oven suhu 180c selamat 10min dahulu
1. Pukul butter sehingga kembang. Masukkan puri kurma & kacau sebati
2. Didalam bekas lain, pukul telur sehingga kembang
3. Masukkan bahan * sedikit demi sedikit sehingga sebati
4. Masukkan pula almond & gaul rata
5. Adunan lembik ya so hanya bentukkan menggunakan tangan
6. Bakar biskut tersebut
BISKUT SUSU (7m+)
Semudah abc, hanya menggunakan 2 bahan mummy mudah kan? Berlemak manis susu. Rangup diluar dan cair didalam nyumss-nyumss
BISKUT SUSU (7m+)
– 1cup tepung jagung *
– 1cup susu tepung *
– susu tepung yang dibancuh/ freshmilk
– panaskan oven suhu 180c selama 10min
1. Masukkan bahan2 * kemudian masukkan pula freshmilk dan gaul sehingga menjadi satu adunan. Uli sehingga adunan tidak melekat ditangan
2. Bakar pada suhu 180c selama 15min atau sehingga masak atau mengikut kesesuaian oven masing2
ALMOND CHOCO CHIP (12m+)
ALMOND CHOCO CHIP (12m+)
– 150g unsalted butter
– 20g unsweetened cocoa powder
– 2sb puri kurma
– 5sb coklat chip homemade
– 5sb almond
– 1scoop susu tepung
– 1biji telur
– 3/4cup+- unbleached flour
panaskan oven 170c selama 5min
1. Pukul butter sehingga kembang
2. Masukkan bahan2 lain kecuali tepung gandum dan gaul sehingga sebati
3. Masukkan tepung gandum sedikit demi sedikit. Adunan tidak terlalu cair & sedikit pekat ya
4. Cedok menggunakan sudu dan bakar 170c selama 15min atau sehingga masak atau mengikut kesesuaian oven masing-masing.
HOMEMADE CHOCOLATE CHIP
– 1sb serbuk coklat
– 1/2sb tepung jagung
– 1/2cup susu tepung/ freshmilk
– 1sb puri kurma
– 1sb unsalted butter
1. Gaul kesemua bahan kecuali ub
2. Gunakan kaedah double boil gaul2 tanpa henti sehingga terhasil coklat yang pekat, gaul laju2 kemudian masuk butter
3. Sekiranya terlalu pekat boleh tambah susu sehingga mummy-mummy berpuas hati dengan kepekatan coklat tersebut
4. Masukkan dalam piping bag & bentukkan mengikut citarasa
5. Sejukkan di freezer kemudian boleh diguna pakai untuk menu anak-anak mummy
APPLE BABY COOKIES (8m)
APPLE BABY COOKIES (8m)
– 250g unsalted butter
– 5biji kurma (nak manis lebihkan)
– 2 1/4cup unbleached flour
– 2 1/4cup tepung jagung
– 3/4 puri epal (blend sekali dengan kurma tadi)
– 1sk cheese
– susu (optional)
panaskan oven 10min bersuhu 180c
1. Kupas kulit epal, kemudian blend sekali dengan 5biji kurma yang telah dibuang kulit & biji. Masukkan pula cheese & sedikit susu ya jika blender tidak bergerak
2. Pukul butter sehingga kembang. Masukkan pula puri buah tadi & pukul sekali lagi sehingga sebati
3. Masukkan tepung2 & uli sehingga tidak melekat di tangan. Jika melekat boleh tambah sedikit tepung gandum ya
4. Bakar selama 30min bersuhu 180c/mengikut kesesuaian oven masing-masing
DRAGON FRUIT BABY COOKIES (7m+)
DRAGON FRUIT BABY COOKIES (7m+)
– 250g unsalted butter
– 5biji kurma (nak manis lebihkan)
– 2 1/4cup unbleached flour
– 2 1/4cup tepung jagung
– 3/4 puri naga + 5biji kurma blend sekali)
panaskan oven 10min bersuhu 180c
1. Pukul butter sehingga kembang. Masukkan pula puri buah tadi & pukul sekali lagi sehingga sebati
3. Masukkan tepung2 & uli sehingga tidak melekat di tangan. Jika melekat boleh tambah sedikit tepung gandum ya
4. Bakar selama 30min bersuhu 180c/mengikut kesesuaian oven masing2
* cup pakai standard measuring cup ya
KEREPEK UBI MANIS
KEREPEK UBI MANIS
– ubi keledek
– air
– kapur
– minyak
1. Kupas kulit ubi & rendam dalam air nak bagi hilang hitam2 ubi
2. Sediakan bekas yang berisi air biasa & masukkan sedikit kapur untuk bagi kerepek rangup & kurang makan minyak
2. Sagat ubi menggunakan penyagat & masukkan didalam bekas air tadi
3. Panaskan minyak dengan api sederhana
4. Pastikan ubi sentiasa dikacau supaya tidak melekat antara satu sama lain
5. Apabila ubi kelihatan bertukar warna terus perlahankan api untuk mengelakkan ianya hangit
6. Angkat & toskan atas tisu serap minyak
SWEETY COOKIES
SWEETY COOKIES
– 1cup tepung wholemeal
– 5sb tepung jagung
– 50g unsalted butter
– 2sb minyak masak
– 3scoop susu tepung
– 1sb puri kurma
– 1sb cheese
panaskan oven selama 10min bersuhu 180c
1. Uli sebati kesemua bahan dengan air sehingga adunan tidak melekat ditangan. Boleh tambah tepung jagung if adunan masih melekat ditangan
2. Bentukkan mengikut citarasa
3. Bakar selama 30min bersuhu 180c atau sehingga masak atau mengikut kesesuaian oven masing2
* gelek nipis2 untuk hasil texture yang sedap rangup
GERMAN COOKIES
Resepi simple 4 bahan
– unbleached flour
– Tepung ubi kentang
– unsalted butter
– susu tepung
1. Pukul butter dan susu. Kemudian masukkan bahan2 lain dan uli sehingga tidak melekat ditangan
2. Bentukkan mengikut citarasa
3. Bakar selama 15min bersuhu 180c/sehingga masak
* resepi campak2 takde sukatan yang tepat
Sumber: Nurul Liyana
Download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI