Kemalangan memang boleh berlaku sekelip mata tanpa diduga walaupun kita sudah sehabis baik berhemah dan berhati-hati di atas jalan raya. Sebab itulah kita perlu utamakan keselamatan setiap ahli keluarga ketika menaiki kenderaan. Sekurang-kurangnya jika kita mematuhi peraturan keselamatan, impak kemalangan keatas individu dapat dikurangkan.

Kejadian kemalangan yang berlaku sekelip mata di Elite Highway pada petang semalam melibatkan mangsa sekeluarga dan sebuah lori. Difahamkan kereta mangsa dihentam teruk oleh sebuah lori di kilometer 42.1 arah utara. Ikuti perkongsian daripada mangsa.

15/11/1/2019
Elite highway
3.30pm

Satu tamparan hebat buat saya..Saya baru sj kemalangan di lebuhraya elite arah utara km 42.1..lori hentam kereta saya.

Dalam kereta hanya saya dan 3 org anak..2 org anak pakai carseat dan sorg LG Sy sedang mencari yg sesuai dgn nya..

Alhamdulillah ank2 yg duduk dlm carseat TIADA KECEDERAAN walaupun tgk keadaan kereta sgt truk..

Anak yg xduduk kat carseat lebam di dahi sblh kanan dan calar di lengan kiri..Sy nk kena cpt beli carseat UTK dia..

Selalu Hadif Nisa xletak dlm carseat .biarkn dia main kat blkg seat tu dgn Ayra..tp sejak awal bln lalu, Nisa ckp kat suami, ank2 semua wajib duduk dlm carseat..even dia nangis sekalipun, dia tetap kena duduk dlm carseat..

Alhamdulillah, asbab kita mencegah itulah, Allah selamatkan Hadif dan Harith dari kecelakaan smlm..kuat juga lori tu langgar tepi sisi kiri kereta sbb air bag semua keluar..Ayra je masih dlm proses nk beli carseat..sbb tu Ayra mengalami minor kecederaan di dahi dan lengan kiri..Hadif dan Harith hanya terkejut..

Buat kawan2, Nisa pun bkn lah dlm kalangan org yg mampu UTK beli carseat tapi Nisa beli sikit2..ms Hadif lahir dah beli carseat bby, Ayra lahir beli carseat UTK toddler pd Hadif and skrg masa UTK beli carseat Ayra plak..

Lagi satu, selalulah amalkan doa naik kenderaan..Nisa bila travel dgn ank2 sblum nk gerak, Nisa mesti ajk dorg baca doa naik kenderaan..

moga Allah sentiasa lindungi kita drpd musibah yg teruk..

Mohon semua ibu bapa sayangilah anak kita..mencegah lebih baik..

Sy benarkan UTK mana2 pihak kongsikan post ini demi kesedaran semua org..

Kereta boleh perbaiki tapi anak tiada ganti..

#carseatawareness

Sumber: Anisa Nur