Pernah tak kita hadapi anak mengamuk, menangis, menumbuk lantai macam boboboi. Berguling di shopping mall. Menangis sampai tak ingat.

Biasa mak ayah masa anak ni mengamuk macam tu. Kita punya otak bahagian emosi pun mulalah macam ada api membara. Membakar sampai mengetam anak. Bibir kita pun mengetip ketat.

Sebenarnya. Bila berlaku macam tu yang kena bertenang bukanlah anak tu. Tapi mak ayahnya lah. Kalau tak ada juga mak ayah yang jadi super sayya (Goku).

So mak ayah bila berlaku macam ni. Pergilah tenangkan diri dulu.

+ Tarik nafas. Istighfar.

+ Kemudian tanya soalan pada diri. Macam mana aku nak ngadap anak aku ni. Masa ni kita boleh anggap anak ni bukan anak kita. Sama ada kita layan dia dengan baik. Itu pilihan yang kita ada.

IKLAN

Apa lagi mak ayah boleh buat dengan anak yang mengamuk tak tentu pasal ni.

1. Anggap anak ni dalam keadaan tingkah laku stres bukan tingkah laku nakal. Bezakan antara dua benda tu.

2. Sentiasa tenang dan dekat dengan dia. Kalau kita tanya mereka masa mereka dah ok.
Mereka pun tak ingat. Cuma dia macam ada hormon pelik kan. Dia menangis tak tentu pasal mengamuk. Memang otak mereka belum matang lagi.

Pelukan ibu ayah sangat pentjng. Bila peluk je terus keluar hormon tenang. Boleh la anak ni cool down sikit.

3. Masa dia mengamuk. Anak ni tak dapat nak beri perhatian pada emosi mereka dan cara kita nak selesaikan masalah mereka.

4. Kita kena cek perasaan mereka. Just gunakan skrip ni.

“Mama boleh nampak adik terlalu marah ni.”

“Mama tahu adik tak pilih pun cara nangis macam ni”.

“Mama tahu benda susah adik tak suka kan”.

Jangan biarkan mereka dan berlalu pergi. Emotional isolation ni tak bagus untuk perkembangan anak.

Memang susah nak hadapinya. Tapi kalau kita tak tunjukkan sikap perlu dibuat ketika ini. Anak ini lagi rasa terpinggir.

Sumber: Saleha Idris
Positive Islamic Parenting

(Pa&Ma D Parents adalah komuniti yang menghimpunkan semua yang bergelar ibu bapa & diwujudkan sebagai menyokong perjalanan mereka sepanjang membesarkan anak di era milenium dan akan berkongsi info, artikel dan pelbagai promo aktiviti or event dianjurkan oleh Pa&Ma. Join channel Telegram Pa&Ma D Parents (https://t.me/pamadparents)