Tauhu kalau kena cara masak memang sedap dimakan. Tambah pula bulan puasa ni mesti ada sahaja menu yang nak dicuba. Macam yang dikongsi oleh Iedayu Ieyz menerusi laman Facebook Makan Apa Hari Ni (MAHN) dengan resipi tauhu berlauk yang super duper sedap katanya.
Lebih enak dimakan dengan sambal kicap Johor, memang tak terkata sedapnya. Pendek kata sebiji tak cukup la kalau makan. Buat banyak boleh juga disimpan untuk difrozenkan nanti.
Tauhu Berlauk? Ape tu?? Masa anak kedua si cantik #IrishNurIndah dah over 6months bagi dia makan benda ni tapi tanpa sebarang serbuk perasa.Sedap la kot pada dia ala-ala nugget gitu😂.First time jugak buat tu dpt resepi dr HBFM..
But now tauhu berlauk viral yg di olah jadi super duper sedap bila makan cicah pulak dengan sambal kicap Johor.Speechless guys 😂 Korang kena try! Resepi dah siap dekat setiap gambar.
Tipu la kalau korang kata makan sebiji dah cukup
Selamat Mencuba Guys
Bahan-bahan dia ye
Boleh dapat dalam 20-25 biji
Sebatang carrot (di cincang halus)
Dua ulas bawang merah/holland (di cincang halus)
Tiga tangkai daun sup (di cincang halus)
2 keping isi ayam(di kisar/cincang)
2 keping tauhu petak ( di potong)
2 pek tauhu telur (di potong)
2 biji telur
Cara penyediaan boleh tengok gambar:
Masukkan isi ayam yg sudah di kisar/cincang halus + tauhu petak + tauhu telur yg dah di potong siap ke dalam blender.Campurkan sekali 2 biji telur dan kisar sehingga hancur ye
Ads
Kisar sehingga hancur.Kalau nampak mcm x hancur tu godak2 sikit dlm blender and kisar lagi biar kisaran betul2 hancur.
Dah blender..Just mix it semua bahan td..Tambahkan
1sk garam
1kiub pati ayam
Sedikit serbuk lada sulah(optional)
Sedikit serbuk lada hitam(optional)
Serbuk perasa
Gaul rata ke semuanya .
Panaskan air kukusan terlebih dahulu.
Ambil tempat kuih lompang / apam / tupperware and masukkan bahan yg dah di gaul rata td..Get ready untuk nak kukus pulak.
Ads
Kukus dalam 15 minit shj.
Cukup 15 minit dah boleh tutup api…Tadaaaa!!! Tauhu berlauk da masak 😍😍.Happy la sbb first time buat menjadi
Pecahkan sebiji telur . Kalau dah tak sabar nak makan tu, boleh la celup2 kan tauhu berlauk td yg dah siap kukus tu ke dalam telur and goreng and pastikan minyak betul2 panas utk elak minyak bertakung dlm dia 😂.Sat g gigit2 kluar minyak pulak
Lepas dah goreng toskan minyak.Kalau dah tak sabo sgt ngap jerk😋.Tapi Islam ajar kita jd manusia bersabar kan…so sabar la yerk
Ads
Tudia siap dah . Taburkan daun sup + bawang goreng + cili (nak bagi pedas terangkat)
Sat! Cara nak buat sambal kicap versi Johor.
Resepi bonda tercinta❤
Segenggam cili hijau
4 btg cili merah(kalau nak pedas)
4 ulas bawang putih
1 sudu besar gula
1 sudu besar cuka /air asam
Kicap ikut la bnyk mana.
Tips dia ..Kalau pakai kicap manis,gula xyh bnyk..Kalau guna kicap masin, xyah letak garam..Kalau guna kicap lemak Jalen ( i likeee!!) Garam pun xyh letak.So korang pandai-pandai adjust la yerk . Asalkan kena dgn selera ye..
Lepas goreng hidang terus kat suami and anak-anak tudia sakannnn depa makan panas2 cicah pulak sambal kicap Johor. Marvelousss! Alhamdulillah habis 9 ketui 😂. Ada balance lagi kita buat frozen so boleh la goreng untuk kudapan petang tak pun standby utk stok buka puasa nanti..Btw,Thanks suami tercinta tolong sediakan bahan2 😘And anak-anak sebab well-behaved 😘
Thanks sudi baca resepi mudah by TecerAyu ❤
Selamat Mencuba Guys
Selain jus mangga yang viral untuk sajian keluarga, puding mangga dengan gabungan cheese ini tidak terkecuali hebat rasanya. Gabungan nestum, mangga dan keju yang manis dan berlemak ini pastinya buat anak-anak cukup suka.
Bukan hanya manis dari buah mangga, malah penambahan nestum dan susu segar menambahkan lagi rasa enak puding ini. Begitu juga dengan penambahan cheese, buat puding rasa lebih lemak. Nak tahu macam mana cara hendak menyediakan puding mangga ni, jom cuba resipi hebat dari Pn Sharla Rose ni!
MANGGO CHEESE NESTUM PUDDING
Bahan puding mangga:
1 peket agar-agar bertali atau 20gm
5 cawan air
1 cawan gula
2 1/2 cawan susu fresh milk
2 kpg cheddar cheese
2 biji mangga
2 sb tepung kastard
1 cwn nestum original
1/2 cawan susu pekat
12 kpg biskut lemak/biskut marie
Pewarna oren
Hancurkan biskut lemak atau biskut marie. Masukkan nestum dan gaul sebati dengan biskut lemak.
Masukkan campuran biskut dan nestum ke dalam bekas. Anggaran satu adunan dalam 6 bekas kecil.
Tuang satu sudu kecil susu pekat atas biskut. Ketepikan.
Didihkan air bersama agar-agar dan gula pasir hingga sebati. Setelah sedikit sejuk, tuangkan ke atas biskut tadi. Biarkan.
Lebihan baki agar-agar tadi, masukkan susu full krim, cheese dan tepung kastad yang dibancuh dengan air. Kacau hingga sebati.
Kemudian ambil dan tuangkan 3 1/4 cawan ke dalam adunan biskut tadi. Siap lapisan tengah. Sejukkan dalam peti ais.
Lebihan baki adunan cheese, masukkan dalam blender dan blend dengan mangga. Masak seketika, letakkan pewarna oren. Gunakan api kecil dan kacau sebati. Bahagikan kepada dua adunan.
Tuangkan atas adunan biskut dan cheese tadi. Sejukkan dalam peti ais.
Potong dadu kecil buah mangga, letakkan di atas puding apabila telah keras. Curahkan juga lebihan adunan mangga tadi.
Apabila anak pulang ke sekolah mereka letih. Begitu juga otak mereka. Lebih-lebih apabila tiada nutrisi untuk otak diambil mereka.
Petang ada kelas PAFA. Malam pula ada tuisyen. Sampai lembik budak-budak ini.
Soalnya dengan begitu banyak aktiviti gunakan otak sepanjang hari, dapatkah mereka bertahan? Dapatkah otak mereka mencerap semua maklumat? Atau ia hanya jadi kelas sosial?
Kita pastinya tidak mahu duit yang dilaburkan hanyut begitu sahaja. Keputusan anak masih tidak seberapa. Hasil masih jauh dari yang kita suka.
Cara mudah ialah sediakan secawan air pegaga:
1. Ambil seikat pegaga. Basuh. Bersihkan.
2. Masukkan ke dalam blender.
3. Masukkan air. Ikut kepekatan mana yang kita mahu.
4. Blend.
5. Campurkan dengan madu atau gula apong (di Sarawak sahaja) atau gula kabong.
Hidangkan. MUDAH dan CEPAT.
Pegaga tingkat imun sistem. Buka pembuluh darah di dalam OTAK. Nutrisi mudah masuk. Maklumat segera dihadam. Memori semakin baik. Ini adalah tips mudah power up otak anak-anak.
Kelebihan Daun Pegaga;
Mempunyai sifat perlindungan kepada sistem saraf (neuroprotective)
Ekstrak pegaga dikatakan mempunyai sifat perlindungan yang baik untuk sistem saraf akibat daripada kandungan kompaun antioksidan yang terdapat di dalamnya. Memandangkan kesan stres oksidatif dan juga gangguan dalam mekanisma antioksidan semula jadi badan memainkan peranan penting dalam pembentukan penyakit kognitif seperti penyakit Alzheimer (AD) jenis sporadik, ekstrak Centella asiatica (CAE) melalui tindakan antioksidannya dikatakan berpotensi untuk mencegah defisit kognitif hasil daripada pendedahan kronik kepada radikal bebas. Sebagai contoh, satu kajian yang melihat tindakan terbitan bahan asiaticoside menentang kesan toksik beta-amyloid pada kultur sel dan juga hirisan bahagian hippocampus mendapati ia berupaya untuk menghalang kematian sel yang dicetuskan oleh radikal bebas dan juga daripada pendedahan kepada beta-amyloid. Pendedahan kepada beta-amyloid merupakan salah satu mekanisma yang membawa kepada terjadinya penyakit Alzheimer. Terbitan kompaun asid asiatik yang terdapat dalam ekstrak pegaga juga menunjukkan kesan perlindungan saraf yang signifikan pada sel kortikal otak dengan cara menguatkan mekanisma perlindungan oksidatif sel.
Dalam satu kajian lain yang membabitkan tikus yang telah diberikan streptozotocin untuk mencetuskan gangguan kognitif dan stres oksidatif, CAE telah diberikan (100, 200 dan 300 mg/kg selama 21 hari) sebagai rawatan untuk melihat keupayaan CAE untuk menambah baik fungsi kognitif tikus tersebut di samping menzahirkan keupayaan antioksidan yang terdapat di dalamnya. Dalam kaitan yang bergantung kepada dos (dose-dependent relationship), tikus-tikus yang telah dirawat tersebut didapati berupaya untuk menunjukkan peningkatan fungsi kognitif mereka. Penurunan paras malondialdehyde (MDA) yang signifikan dan juga peningkatan paras antioksidan glutathione dan enzim catalase diperhatikan dalam tikus-tikus yang dirawat dengan 200 dan 300 mg/kg CAE. Kompaun-kompaun yang terdapat dalam CAE ini terbukti berkesan dalam memberi perlindungan kepada sel-sel saraf daripada kecederaan oksidatif.
Pencegahan strok sekunder dan peningkatan keupayaan kognitif pasca-strok
Strok, atau dikenali sebagai angin ahmar dalam warga tempatan, boleh mengakibatkan penurunan keupayaan kognitif. Kekerapan gangguan kognitif selepas strok iskemia ini berada pada julat 20 hingga 30%, dengan risiko yang meningkat dalam dua tahun pertama selepas diserang strok. Sekitar 25% pesakit yang telah diserang strok akan menghidap dementia dan risiko kumpulan pesakit pasca-strok untuk menghidap dementia dalam masa 5 tahun akan datang adalah sebanyak 9 kali ganda berbanding populasi sihat, khususnya pada domain memori dan keupayaan untuk memfokus. Mengurus dan merawat gangguan kognitif selepas diserang strok bermatlamat untuk mencegah strok sekunder (diserang strok lagi sekali) dan untuk menambah baik keupayaan kognitif.
Kandungan homocysteine yang tinggi dikenali sebagai faktor risiko untuk strok. Untuk tujuan itu, rawatan pencegahan untuk serangan strok sekunder ditumpukan pada mengurangkan paras homocysteine dalam darah. Pengambilan asid folik sekitar 0.5-5mg sehari didapati berjaya untuk mengurangkan paras homocysteine dalam darah sebanyak 15-40% dalam masa 6 minggu. Memandangkan penggunaan gabungan ubat-ubat seperti sedatif, antikegelisahan, antimurung dan ubat-ubat saraf yang lain adalah mahal dan berupaya untuk menyebabkan pelbagai kesan sampingan yang tidak diingini, fokus kajian semasa adalah untuk melihat kepada alternatif yang lebih semula jadi. Untuk tujuan itu, CAE digunakan sebagai bahan kajian.
Walaupun selepas menghidap serangan strok, penggunaan CAE juga dikenal pasti mampu untuk memberikan peningkatan fungsi kognitif pesakit yang efektif. Dalam kajian tersebut, dos 750 mg dan dos 1000 mg CAE telah digunakan manakala dos sebanyak 3 mg digunakan untuk asid folik. Berbeza dengan kajian lain yang bersifat praklinikal, kajian ini melibatkan 48 pesakit-pesakit yang telah diserang strok yang mempunyai masalah kognitif dan telah dirawat di dua hospital di Yogyakarta, Indonesia. 17 pesakit diberikan CAE pada dos 1000mg/hari, 17 lagi pesakit diberikan CAE pada dos 75mg/hari dan 14 subjek terakhir dirawat menggunakan asid folik 3mg/hari, selama 6 minggu. Selepas tempoh 6 minggu kajian, para pengkaji mendapati berdasarkan sistem permarkahan MoCA-Ina, kesemua kumpulan menunjukkan penambahbaikan dari segi keupayaan kognitif berbanding keupayaan masing-masing sebelum menjalani rawatan. Apa yang menarik adalah walaupun tiada perbezaan signifikan antara keberkesanan CAE dan juga asid folik dalam meningkatkan keupayaan kognitif pesakit pasca-strok, CAE didapati dapat menghasilkan peningkatan domain kognitif memori yang lebih baik berbanding asid folik.
Mempunyai sifat antiradang dan tahan sakit
Penggunaan pegaga untuk merawat sakit sendi dan juga rasa sakit secara am pada tubuh badan telah lama dipraktikan. Walaupun amalan rawatan tradisional tidak ditambah dengan sebarang pembuktian saintifik dan penjelasan yang terperinci, kini keupayaan untuk CAE menghasilkan kesan tahan sakit dan juga sifat antiradang ini telah banyak dilaporkan oleh kajian-kajian praklinikal. Kesan tahan sakit ini diuji dengan memberikan CAE dalam bentuk akueus pada dos 10, 30, 100 dan 300 mg/kg pada tikus kajian manakala kesan antiradang diuji dengan sampel keradangan kaki tikus akibat suntikan prostaglandin E2. Dari sudut kesan tahan sakit, kajian tersebut mendapati bahawa CAE berkesan dalam menghasilkan tindakan antikeradangan dan juga berupaya untuk menghasilkan kesan tahan sakit yang sama kuat dengan ubat aspirin, namun tidak sekuat kesan ubat tahan sakit yang lain seperti morfin.
Terdapat satu kajian yang melihat kesan madecassoside, salah satu komponen yang terdapat dalam CAE, ke atas penyakit arthritis cetusan kolagen jenis II (CIA) dalam tikus. Kajian yang bertujuan untuk melihat kesan terapeutik dan juga mekanisma tindakan madecassoside terhadap CIA itu melibatkan formulasi oral pada dos 10, 20 dan 40 mg/kg yang diberikan selama 20 hari. Berdasarkan ujian histopatologi, para pengkaji mendapati bahawa penggunaan bahan aktif tersebut berjaya untuk mengurangkan pencerobohan sel-sel keradangan ke dalam rawan dan juga darjah hiperpalasia lapisan synovium. Tindakan ini menunjukkan kesan perlindungan daripada kerosakan sendi yang biasa dilihat dalam penyakit arthritis. Tambahan lagi, madecassoside juga menurunkan paras antiCII IgG, menghalang tindak balas hipersensitif lengah terhadap CII dan pada kadar sederhana, menekan pembahagian limfosit cetusan CII daripada nodus limfa di bahagian popliteal.
Rumusan daripada kajian yang telah dilakukan adalah madecassoside cukup berkesan dan berjaya dalam menghalang pembentukan penyakit CIA dalam tikus, dan mungkin juga mewakili komponen aktif utama yang terdapat dalam pegaga bagi menjelaskan penggunaan tradisionalnya dalam merawat sakit sendi. Keputusan kajian-kajian ini mencadangkan bahawa penggunaan tradisional CAE dalam merawat rasa sakit dan sakit sendi secara khususnya adalah tindakan yang mempunyai justifikasi dari sudut pandang sains.
Membantu masalah ketidakcekapan vena (venous insufficiency)
Salah satu daripada kesan utama CAE ke atas tisu penghubung (connective tissue) yang diketengahkan oleh dapatan kajian adalah ia dapat membantu menguatkan saluran vena yang lemah. Dalam rawatan untuk penyakit scleroderma, ia mungkin membantu untuk menstabilkan kadar pembesaran tisu penghubung, mengurangkan pembentukannya dengan cara merangsang pembentukan hyaluronidase dan chondroitin sulfate, di samping menghasilkan kesan imbangan ke atas tisu penghubung. CAE dilaporkan bertindak ke atas dinding salur darah, menghasilkan kesan perlindungan daripada kecederaan mikroangipati akibat daripada tekanan darah tinggi dan ketidakcekapan vena. CAE juga membantu untuk mengurangkan kadar penapisan salur darah kapilari dengan meningkatkan paramater mikro-peredaran.
Mempunyai sifat antikeresahan
Dalam pelbagai budaya timur, ekstrak pegaga telah lama digunakan untuk menghasilkan kesan penenangan dan antikeresahan. Dalam karya tamadun India, ekstrak daripada tumbuhan pegaga dikatakan mempunyai kesan seperti penenang, pelega dan juga sifat yang menyokong kepintaran dan kecerdasan otak. Kesan penenang ini dikenal pasti berpunca daripada bahan aktif brahmoside dan juga komponen brahminoside, manakala aktiviti antikeresahan dikatakan disumbang oleh aktiviti ikatan kepada reseptor cholecystokinin (CCKB), sejenis reseptor protein G yang mengikat hormon peptida cholecystokinin (CCK) atau hormon gastrin. Reseptor CCKB ini dikatakan memainkan peranan dalam mengawal keresahan, rasa sakit, ingatan dan juga rasa lapar dalam manusia dan juga binatang.
(Pa&Ma D Parents adalah komuniti yang menghimpunkan semua yang bergelar ibu bapa & diwujudkan sebagai menyokong perjalanan mereka sepanjang membesarkan anak di era milenium dan akan berkongsi info, artikel dan pelbagai promo aktiviti or event dianjurkan oleh Pa&Ma. Join channel Telegram Pa&Ma D Parents (https://t.me/pamadparents)
Lubuk konten untuk papa dan mama paling lengkap di seeNI. Pa&Ma kini di seeNI. Download seeNI sekarang!
Resipi Kanom Piak Poon, Makan Sejuk-sejuk Memang Sedap, Gerenti Anak Suka
Kanom piak poon atau puding pandan Thai ini antara yang menjadi kegemaran jika anda gemar bercuti ke negara Thailand. Memang sedap dan menyegarkan bila makan sejuk-sejuk.
Rasa lemak manis kuah santan dan puding, lembut, cair dalam mulut! Simpan dalam peti sejuk dalam satu jam sebelum makan memang ‘layan’ bila makan. Buatkan untuk anak-anak mesti mereka suka!
Melalui perkongsian Shahmila Radha, wanita ini ‘menurunkan’ resipi sajian pencuci mulut, Kanom Piak Poon yang dipelajarinya dari ‘maid’ Thai.
RESIPI KANOM PIAK POON (PUDING PANDAN THAI)
BAHAN-BAHAN:
BAHAN PUDING:
2 sudu kapur masakan (campur dengan 1 gelas besar air. Ketepikan) (ambil 1 1/2cawan air kapur yang jernih sahaja)
1 cawan tepung beras
1/3 cawan tepung pulut
1/3 cawan tepung ubi kayu
1/3 cawan gula perang
1 cawan air
1/2 cawan santan pekat
Secubit garam
1 sudu paste pandan
CARA MEMBUAT:
1. Tapis tepung, satukan semua bahan supaya tidak berketul.
2. Buka api paling kecil, kacau sampai puding jadi jernih. Perlu sentiassa kacau seperti dodol dan tidak boleh tinggal walaupun sekejap.
3. Paling cepat boleh siap setengah jam. Mesti pastikan puding itu betul-betul jernih barulah masak.
4. Apabila sudah masak, bolehlah ketepikan agar suam. Bila sudah suam, boleh scoop masukkan dalam mangkuk puding dan letak dalam peti sejuk.
BAHAN KUAH SANTAN:
2 kotak santan kotak (saiz kecil)
1 sudu kecil tepung jagung(bancuh dengan 1 cawan air )
1 sudu besat gula pasir putih
1/2 sudu teh garam
CARA MEMBUAT:
1. Panaskan santan, kemudian masukkan air tepung jagung, gula dan garam. Bila sudah likat, tutup api dan sejukkan dalam peti sejuk.
2. Kelapa parut pula gaul dengan sedikit garam untuk rasa lemak.
CARA HIDANG:
Ketika hendak dihidangkan, tuang kuah santan. Letak satu sudu kelapa parut tadi dan tabur biji bijan. Kalau nak cantik, puding perlu kurangkan air sikit. Apabila sudah suam boleh guna piping icing dan piping atas talam. Tapi ia akan keras sikit tidak cair masuk mulut. Ada yang suka puding ini lembut cuma apabila puding lembut, memang tidak boleh hendak dibentuk.
Semakin ramai pasangan berkahwin kini cenderung memilih gaya hidup 'childfree', iaitu tidak mahu mempunyai anak. Trend ini dilihat membimbangkan.Walaupun keputusan ini dilihat sebagai hak...