Untuk anak yang masih kecil, kebanyakan ibu biasanya tidak yakin untuk memberi kudapan yang dibeli di pasaran. Walaupun sudah dinyatakan bahan-bahan yang digunakan dalam proses pembuatan kudapan di packaging, masih ada rasa ragu-ragu untuk memberinya kepada si manja.
Lebih baik jika ibu boleh buat sendiri apa saja jenis snek untuk anak menggunakan ramuan semula jadi yang pastinya lebih sihat.
Sekiranya anak anda sukakan labu, bolehlah cuba resipi ini. Tidak sukar untuk dibuat dan rasanya juga berlemak, pasti digemari anak. Resipi biskut labu versi bayi ini dikongsikan oleh Farisha Sofea di laman Facebooknya.
Berikut bahan-bahan serta cara membuat biskut labu;
*BISKUT LABU VERSI BABY*
Bahan-bahan: 250g mentega tanpa garam 3/4 cawan labu (dah direbus & dilenyek) 2 sb madu (1 tahun ke atas) 1 sb krim keju 2 1/4 cawan tepung gandum tanpa bahan peluntur 2 1/4 cawan tepung jagung
Ads
Cara-cara: 1. Pukul mentega sehingga kembang dan gebu. Masukkan labu, madu dan juga krim keju. Pukul sebati. 2. Masukkan pula bahan tepung. Masukkan sedikit demi sedikit sambil diuli hingga adunan menjadi doh. 3. Tidak perlu habiskan semua tepung jika adunan sudah menjadi doh. Canaikan doh mengikut ketebalan yang diinginkan. 4. Kemudian terap menggunakan acuan / bentukkan mengikut citarasa masing-masing. 5. Susunkan di dalam loyang pembakar yang telah dioles dengan sedikit minyak. Ulang proses sehingga selesai . 6. Panaskan oven. Bakar pada suhu 180C selama 25 minit atau sehingga masak bergantung kepada oven masing masing. 7. Setelah masak, sejukkan seketika sebelum disimpan di dalam bekas kedap udara.
Labu mempunyai kandungan serat yang baik untuk membantu sistem penghadaman bayi. Jika diambil dalam kuantiti terkawal, ia dapat membantu mengelakkan sembelit. Warna kuning pada labu adalah disebabkan komponen beta karoten dan vitamin A yang berfungsi menjaga kesihatan mata.
Ads
Labu mempunyai tryptophan yang membantu penghasilan serotonin. Ia dikaitkan dengan bahan kimia yang berkait dengan rasa gembira dan ketenangan. Dengan pengambilan labu, ia membantu bayi untuk mendapatkan tidur yang berkualiti dan lebih lena.
Di dalam labu juga terkandung vitamin C yang baik untuk membantu bayi diserang demam selesema serta menguatkan sistem imunisasi mereka. Labu mempunyai kalsium dan magnesium yang sangat penting untuk pertumbuhan tulang yang baik.
Lubuk konten untuk papa dan mama paling lengkap di seeNI. Pa&Ma kini di seeNI. Download seeNI sekarang!
Bila sebut sahaja sayur, anak-anak mulalah liat untuk makan. Ubah gaya dan jadikan sayur versi rangup. Anak mesti suka.
Jika sebelum ini bayam atau sawi jadi pilihan, olah pula terung untuk dijadikan fries. Rangup dan sedap. Jom cuba perkongsian resipi Syahirah Adnan.
Sedap terung goreng ni. Semalam tengok member dalam group ni share macam mana dia nak tarik minat anak makan sayur.
Alhamdulillah saya baru je goreng ni untuk kudapan petang anak, berebut diorang. Yang ni saya gaul dengan tepung bestari je.
Tq pada “baba” yang share resepi & tips ni. Ha gambar kedua tu, kita repeat lagi goreng untuk dinner. Ada kawan-kawan dalam group cakap potong bentuk jejari pun sedap.
Masha Allah lagi sedap!! Mcm fries!!!
Mula-mula, basuh bersih terung dan potong ikut kesukaan. Nak rangup, potong nipis-nipis.
Lepas cuci terung tu, saya terus gaul dengan tepung bestari je. Tepung tak payah bancuh guna air.
Lepas tu panaskan minyak dan terus goreng. Kena minyak banyak macam goreng fries tu. Nak rangup kena goreng garing sikit.
Nak rangup, masuk masa minyak betul-betul panas tapi api jangan besar.
Lebihan nasi semalaman usah dibuang kerana banyak resipi yang boleh dihasilkan daripada lebihan nasi ini. Salah satu resipi yang paling sesuai untuk anak-anak dan keluarga pastinya Apam Nasi. Apam nasi yang satu ini bukan hanya sedap bahkan cukup mudah disediakan. Hanya blend sahaja dan kukus hingga masak.
Resipi sedap dan mudah yang dikongsikan oleh Noor Atika Mahamood ini paling sesuai dicuba. Sangat mudah!
Nah saya belanja lagi resepi Kuih Apam Nasi. Dah la senang, sedap pulak tu. Resepi yang sama yang saya guna untuk jual dulu, 3 biji RM1.
Disaat semua berusaha menjimatkan minyak masak yang ada, resipi memasak menggunakan Air Fryer sememangnya diperlukan. Resipi ayam goreng tanpa minyak ini anda kena cuba.
Bukan saja tak perlukan minyak tetapi dengan penambahan tertentu buat ayam goreng masih kekal moist dan garing. Jom cuba!
TAK GUNA MINYAK tetap GARING
Semata-mata tak nak guna minyak, gigih cari solusi cara goreng ayam pakai air fryer. Cer tengok nih!
Yes. Misi berjaya. Ayam goreng sedap dan rangup.
Tengah hari tadi min goreng ayam tak pakai minyak tau, yang nampak berminyak tu sebab lemak daripada ayam tu keluar. Hihi. Korang try la buat. Serius, tak payah masuk setitik minyak pun.
Caranya senang jer, 1. Basuh bersih ayam.
2. Lumurkan ayam dengan ; – bawang putih (tumbuk lumat) – sedikit halia (tumbuk lumat) – sedikit kunyit hidup (tumbuk lumat) – sedikit kunyit serbuk – garam
3. Gaul sebati.
4. Masukkan dalam bakul air fryer – suhu 180 darjah – masa 15 minit
* Saya guna AirFryer Philips, tak perlu balik-balikkan ayam pun. Tetap masak sekata. Sebab ada twin turbo.
5. Siap.
Ps : Bolehlah panjangkan resepi ayam goreng tak guna minyak nih kat sapa-sapa yang belum tahu, okehh!