Macam mana nak masak dengan cepat? Ini antara yang selalu ditanya ibu-ibu yang ada anak kecil terutamanya nak jimat masa.
Perkongsian dari Puan Zuera Burn yang memberikan tip yang dilakukannya boleh dicuba. Yang pertama kita kena kenalpasti menu favourite suami dan anak-anak.. Apa yang dia orang suka dan apa yang dia orang tak suka.
Kenalpasti sebanyak mungkin menu yang mereka makan kalau tak makan memang jangan buat laaa sebab nanti takkan sentuh. Kenalpasti dan senaraikan …SILA TULIS anda boleh tulis pada buku. Wujudkan 1 buku atau kertas je tapi kalau buku senang tak hilang dan kita boleh simpan banyak-banyak.
Ada orang kata cerewetnya, nak masak je pun tapi percayalah ia memudahkan anda bila anak anda mencapai 10 orang.
Macam saya dah 6 orang tapi tak perlu nak mulakan dari awal balik sebab dah ada pun. Saya memang catat sejak anak seorang.
Antara Tipnya:
Hujung minggu belilah stok untuk 1 minggu ke 2 minggu ke terpulang laaa tp saya cukuplah untuk 1 minggu sahaja…
Lepas tu bahagikan siap2lah…packing 1 bekas tu untuk sekali masak sahaja..saya sediakan untuk 8 orang makan… tapi macam ikan saya beli fresh ikuthari nak makan sebab almaklumlah duk tepi pantai memang laa mudah nak dapat ikan fresh hehee…tapi kalau korang kat bandar boleh jer beli dan packing macam bahan lain jugak…
Contoh hari ni:
Ayam 4 ekor rm50
Sotong,udang,lala,ikan merah seekor rm74
Semua stok sayur tu tak termasuk bawang rm19.80
Jimatlah kan? Hehehe
Untuk ayam saya asingkan kepak,paha,tulang,isi sebab nanti ade yang berebut so 4 ekor ade 8 kepak dan paha oklah kan? Takdelah berebut hehehee
Isi tu saya perapkan dan boleh jadikan inti kebab,wrap,sate dan lain2 terpulang laaa pada citarasa dan menu anda..
Jangan lupa buat skali untuk rencah nasi goreng,mee goreng,mee rebus ke ikutlah menu korang kan…letak siap2 1 bekas sotong+udang atau isi ayam yang dh siap potong kecik2 dan apa2 jelah
Sayur pulak berubah2 ikut anak tekak
-potong siap2 nanti nak masak campak jer…sampah pun kurang,tangan pun tak kotor dan bekas pun tak banyak kena basuh
Tambahan:
Ada yang komen sayur kalau potong hilang zatnya…huhu terpulang kepada andalah sebenarnya sebab sya mmg 1@2 bekas sehari dah habis dan sayur mmg kena beli lagi bukan stok untuk seminggu pun…
Bawang camne? Bawang kupas siap-siap nanti nak guna guna chopper jer kalau anda nak blend siap boleh tapi kan kalau lama sangat simpan akan keluar asidnya so tak bagus untuk dalaman kita…jadi kalau nak buat jugak blend dalam kuantiti yang sedikit sebab kalau blend korang guna air kan..so carilah 1 chopper nanti senang tak perlu tambah air….ada lagi 1 cara saya memang ada food processor so bila blend tak perlu guna air.
Cili kering pulak buat banyak siap-siap nanti nak masak campak ajer. Jangan lupa letak minyak yer
Selamat mencuba
Kaedah ini buat suami dan anak2 anda tak suka makan kat kedai dahhh..tak pandai masak sila belajar..tanya jer pak google nak resepi apa semua ada…lama2 nanti mesti pandai punye insyaAllah
Tapi ada 1 jer sebab tak menjadi kalu guna kaedah ni.. kalau ada mim alif lam sim
M.A.L.A.S
Okay dah penuh. Bajet RM140
breakfast, lunch,dinner untuk seminggu
Bersama 6 jenis pes yang maybe bertahan sebulan atau tak sampai sebulan dah habis. Mak mak sila rajin, jimat banyak tau.
nota kaki:budget tu hanya untuk bahan basah dan bahan pes sahaja tak termasuk bahan kering seperti beras dan lain-lain.
Sumber: Zuera Burn
Download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI