Kadangkala yang jadi mak-mak selalu pening kepala bila si kecil buat perangai tak nak makan nasi. Maklumlah nasi adalah makanan ruji orang Malaysia. Kalau sehari tolak hidangan nasi, kita masih boleh bersabar tapi kalau setiap hari mencebik mulut bila hendak disuap nasi, mak pun mulalah nak naik angin.
Sebenarnya bukanlah sebab geram hidangan ditolak tetapi lebih kepada risaukan perut anak yang kosong dan sudah tentu langsung tidak mendapat khasiat yang sepatutnya untuk tumbesaran yang sihat.
Jadi, apa nak buat? Orang kata bila dah bergelar ibu, memang wajib jadi kreatif dan inovatif terutama bab memastikan anak makan makanan berkhasiat dan mengenyangkan.
Maka jadilah pelbagai resipi ciptaan mak-mak yang sangat kreatif demi anak tersayang seperti dikongsi oleh Puan Arieza Rieza dalam laman facebook Masak Apa Hari Ni (MAHN).
Nugget Nasi Frozen
Pagi2 dh buat nugget nasi..anak buat perangai susah mkn nasi plk..kejap lg bangun dh boleh terus makan..makan sebiji pun dh kenyang..hati ibu pun senang..jom momies buat boleh bg anak2 makan… Nak bekalkan anak ke sekolah pun boleh jugak..senang anak2 nk makan..
Di persilakan share n tag kawan2
Selamat mencuba
Sumber Facebook Arieza Rieza
Download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI
“Resepi Simple Dan Tahan Lama” Hanya Guna 5 Bahan, Ibu Kongsi Biskut Bayi Cair Dalam Mulut
Bila anak dah boleh makan memang mak-mak makin excited nak bagi anak makan macam-macam. Tapi kalau boleh tentulah nak bagi makanan homemade yang lebih sihat dan diyakini bahannya kan?
Apa kata cuba resepi biskut baby 3 bahan paling mudah ni yang dikongsikan oleh ibu ini.
BISKUT BAYI CAIR DIMULUT
Harini tengku nak share 1 resepi homemade teething biscuit for baby. Resepi simple dan tahan lama.
Resepi ni dah lama tengku simpan. Dah tak ingat siapa ownernya. Semoga pahala mengalir kepada tuan asal.
BISKUT BAYI CAIR DIMULUT
Bahan-bahan:
- Unsalted butter setengah cup
- Tepung jagung 1 cup
- Tepung atta setengah cup
- Sedikit susu formula atau bijirin bayi.
- Fresh milk @ ebm
Cara-cara:
1.Pukul butter hingga kembang (hingga lembut )
2. Masukkan susu. Masukkan tepung sedikit demi sedikit. Kemudian masukkan bijirin bayi. (guna oat pun boleh)
3. Uli tepung. Agak2 adunan dah ok. Macam kita buat biskut raya tu. Rehatkan dalam peti sejuk 30 minit
4. Bentukkan dan bakar 10-15 minit
Biskut ni sedap cuma tak manis. Kalau mommy nak kasi manis boleh tambah puree kurma atau puree labu dalam adunan..so ada rasa sweet-sweet sikit.
Untuk baby yang tak pandai control cara makan lagi boleh basahkan biskut ni dengan air panas. Hancurkan dan boleh suap baby macam biasa.
Yang penting selamat dan bebas dari bahan yang tak sepatutnya. Boleh buat banyak-banyak dah.
Kredit:Faezah Ismail
Artikel: Bagus Untuk Anak! Formula Terbaharu Susu Kambing Karihome Dengan Kualiti Terbaik
Untuk lebih banyak info terkini jom sertai Telegram Pa&Ma D Parents (https://t.me/pamadparents) atau channel Telegram Pa&Ma (https://t.me/majalahpama) sekarang!
Download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI
Biskut Raya Terpaling Sedap, Rasa Ala-Ala Jenama Terkenal. Rangup, Tak Sedar Habis Sebalang!
Biarpun sudah beberapa hari kita menyambut kedatangan bulan Syawal, tidak bermakna tak boleh buat biskut raya lagi kan? Lagi pula dah ramai tetamu yang berkunjung di rumah, banyak yang dah habis. Jadi bolehlah uat yang baharu untuk top up mana-mana kuih raya yang semakin berkurangan tu kan?
Untuk anda yang menggemari biskut cip coklat jenama terkenal itu, bolehlah cuba resipi yang dikongsikan oleh Baizura Muhammad ini. Nampak sedap ni, memang makan tak sedar habis sebalang! Memang tak rugilah kalau buat.
Punggah baking area tengok semua bahan ada so kita ONZ terus buat cookies ala Famous Amous ni. Resepi simple sangat, pakai senduk je kacau2 bagi sebati, pastu cubit2 pakai tangan and bakar! Senang kan.. boleh ajak anak2 buat..
Adunan ni dapat 4 bekas yg macam kakbai pakai tu. Bekas kakbai tu hat yg lebar punya bukan yg small tau, so mmg resepi ni dapat banyak, bolehlah share dgn jiran2 sekali.. alang2 tak dapat balik raya, bolehlah gemuk sesama 🤭🤪
Thanks Anney Z Mustapha yg cantek lagi rajin sudi share recepi dengan kita 😘
Bahan2 seperti di bawah:
🍪250 gram Butter
🍪1 1/4 cawan Brown Sugar
🍪1 sudu kecil Essence Vanila
🍪1 biji Telur
🍪2 1/2 cawan Tepung Gandum
🍪1/2 cawan Tepung Jagung
🍪1 sudu kecil Baking Powder
🍪1 sudu kecil Soda Bikarbonat
🍪6 sudu besar Minyak Masak
🍪2 cawan Coklat Cip
🍪Almond nips / almond flakes –jika suka
Lagi premium (jenis mahal) bahan yg digunakan, lagi sedap rasa cookies ni tau!
CARA MEMBUAT:
1. Masukkan butter 250g, brown sugar 1 1/4 cawan, essence vanilla 1 sudu kecik & telur sebijik. Kacau leklek just bagi sebati je, takyah sesungguh sgt..
[UPDATE: Ramai yg buat silap kat sini. Jgn pakai mixer. Pakai spatula/senduk/sudu je cukup. Nak pakai tangan pun boleh. Kacau sekadar nak bagi bahan sebati je, kacau slow2. Bila bahan dah bercampur je terus stop. Tak perlu bagi kembang. Tak perlu tunggu sampai gula larut. Seminit-dua je cukup]
2. Dalam bekas yg sama tadi, masukkan pulak tepung gandum 2 1/2 cawan, tepung jagung 1/2 cawan, soda bikarbonat 1 sudu kecik, baking powder pun 1 sudu kecik & minyak masak 6 sudu besar. Kacau lagi bagi sebati, pelan2 kayuh..
[UPDATE: Ingat, kacau slow2 je sekadar nak bagi bahan bercampur rata. Dah sebati terus stop, buat step seterusnya]
Baca Juga:
Resipi Bubur Nasi 2 Bahan, Mudah Masak. Makan Dengan Lauk Simple, Bertambah Tak Cukup Semangkuk!
Bau Harum, Rasa Sedap. Buat Pes Ikan Bakar Ni, Makan Ramai-Ramai Satu Famili. Terliur Sungguh!
Resipi Ayam Sos Mentega Buat Makan Satu Famili. Sesuai Untuk Ibu Pantang, Memang Sedap!
3. Bila semua dah sebati, masukkan 2 cawan choc chip.
Masukkan lagi segenggam dalam mulut 🤭
4. Kacau sebati lagi sampai semua mesra friendly gitu. Masih kacau slow2.. laju2 nak pergi mana?
5. Kalau rasa nak tambah badam nips ke, almond flakes ke, cornflakes ke or nestum ke, tambah je ikut suka. Mcm kakbai, asingkan sikit utk letak almond nips so dapatlah 2 jenis nanti. Dah tambah, kacau sebati jugak..
6. Adunan yg dah siap tu, masukkan dalam fridge selama 30minit. Tutuplah sket adunan tu kang bercampur pulak dengan bau bawang, petai, budu dlm tu pulak 😅
Kalau fridge jenis tak sejuk sangat, simpan lama lagi. Make sure adunan tu jadi keras sikit masa ni.
7. Sapu tray dengan butter. Takyah letak baking paper. Cubit sikit dan susun jarak2 dalam tray. Kekalkan social distancing seperti dlm gambar kay.. musim PKP ni jgn izinkan mereka bergaul..
[UPDATE: Cubit je adunan tu. Tak perlu tekan bagi penyet. Nanti bila bakar dia akan cair dan turun sendiri. Tengok gambar dan tiru buat yg sama]
8. Sebelum tu, panaskan oven suhu 150’ guna api atas bawah. Bila oven dah panas, bakar selama 20 minit. Tengok betul2 rupa adunan ni sebelum dibakar. Tak perlu tekan bagi penyet. Nanti kat gambar sebelah boleh tengok adunan mencair sendiri masa dibakar.
9. Nampak tu dia dah start mengembang. Jgn gatal2 nak bukak oven kejap2 nnt bantat jadinya..
10.TADAAA!✨
Famous Amous PKP cookies is DONE!
Masa baru keluar oven biskut ni lembut sikit tau. Dah sejuk baru dia crunchy, bolehlah ngap dengan rasa bersalah sbb dah nak raya nnt tak sempat kurus 🤪 Eh ada ke raya tahun ni?
SELAMAT MENCUBA!
Dah siap nnt, antarlah gambar buat bagi semangat kat kawan2 lain nak cuba 💋
Wah, memang berebutlah makan kalau kita buat biskut raya ni. Maklumlah, rasa premium ala-ala jenama terkenal tu kan. Selamat mencuba mommies!
Untuk lebih banyak info terkini jom sertai Telegram Pa&Ma D Parents (https://t.me/pamadparents) atau channel Telegram Pa&Ma (https://t.me/majalahpama) sekarang!
Nak menang cash bernilai RM4000? Jom, hantarkan foto OOTD Sedondon Raya bersama anak anda di 👉🏼 SINI
Download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI
Straw Boleh Rangsang Oral Motor & Membantu Si Kecil Yang Cerewet Makan Atau Tiada Selera Makan
Apabila berpeluang makan di luar, maka si kecil pun sibuklah untuk minum. Ia memberikan banyak faedah asalkan minuman yang diminum bukan minuman ringan, terlalu manis atau terlalu panas.
Risiko air tumpah dan mengotorkan baju memang ada, jadi anda perlu siap sedia sepasang lagi baju semasa keluar makan di luar sebagai ganti.
Ambil langkah berhati-hati kerana penyedut minuman juga boleh melukakan tekak sekiranya dimasukkan terlalu dalam.
Sebaik-baiknya ajar si kecil sedut pada hujungnya sahaja. Ini adalah masanya untuk anda menyediakan sebuah botol dengan isian air kosong sebagai bekalannya semasa keluar.
Antara kebaikan yang diperolehi daripada aktiviti minuman menggunakan penyedut minuman ialah:
- Rangsangan sensori proprioseptif di dalam mulut semasa menyedut. Ini meningkatkan kesedaran pergerakan lidah, bibir dan pipi.
2. Kawal lidah dan rahang semasa minum.
3. Melatih penafasan semasa menghisap dan menelan.
4. Menggalakkan rangsangan oral motor yang membantu si kecil yang cerewet makan atau
tiada selera makan
Sumber: Majalah Pa&Ma
Download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI