Perkara ini SANGAT PENTING untuk membina deria rasa yang baik agar anak dapat menikmati rasa sebenar makanan.
Ads
Sekiranya mereka diperkenalkan dengan makanan lain seperti puri buah atau makanan dengan tambahan perisa, anak akan cenderung untuk menolak rasa makanan yang baru.
Usah salahkan anak jika mereka menjadi “picky eater” dikemudian hari sekiranya anda sendiri yang mengajar mereka untuk memilih makanan yang manis.
Virtual Baby Merangkak Race Pa&Ma is back!! Buat mama papa yang ada baby boleh merangkak, inilah masanya untuk anda sertai Virtual Baby Merangkak Race Pa&Ma! Serlahkan kepantasan dan kecomelan si manja merangkak dalam bemtuk video yang kreatif dan menarik.
(Pa&Ma D Parents adalah komuniti yang menghimpunkan semua yang bergelar ibu bapa & diwujudkan sebagai menyokong p erjalanan mereka sepanjang membesarkan anak di era milenium dan akan berkongsi info, artikel dan pelbagai promo aktiviti yang dianjurkan oleh Pa&Ma. Join channel Telegram Pa&Ma D Parents (https://t.me/pamadparents) atau channel Telegram Pa&Ma (https://t.me/majalahpama) sekarang!)
Lubuk konten untuk papa dan mama paling lengkap di seeNI. Pa&Ma kini di seeNI. Download seeNI sekarang!
Bubur kosong mungkin sudah biasa atau ditambah dengan ayam dan ikan. Apa kata kali ini mama tambahkan sedikit khasiat santan ke dalam bubur anak. Sedap berlemak. Anak lagi suka.
Resipi paling simple ini bukan hanya tinggi khasiat malah menariknya, rasa lemak buat anak lebih suka untuk macam. Tak percaya jom cuba resipi simple Pn Azila Basri.
Bubur nasi campur santan. Baby suka sangat.
Bahan-bahan:
Beras
Isi ayam – cincang halus
Daun sederi
Sedikit santan
1. Masak beras dengan air sampai jadi bubur.
2. Bila bubur dah nk masak, masukkan ayam & daun saderi. Biarkan masak sekejap.
3. Tunggu sekejap & last sekali masukkan santan.
4. Kacau-kacau sekejap dan dah siap.
**Kuantiti saya agak-agak saja.
Selamat mencuba mommies!
Santan tinggi asid laurik
Rugi kalau tak ajar anak suka makanan bersantan dari mereka kecil. Santan, tinggi dengan asid laurik. Asid laurik, seakan antibakteria dan antivirus yang boleh melawan jangkitan kuman dalam badan anak-anak. Bagus sangat untuk imuniti anak-anak.
Antara masakan bersantan yang boleh dipelbagaikan untuk anak pelbagai peringkat usia:
1. Nasi lemak
2. Masak lemak kobis
3. Masak lemak ikan, udang dan ayam
4. Kari ayam dan ikan
5. Lontong dan sebagainya
* Untuk bayi, sediakan dalam versi bayi dengan menggantikan susu cair atau menambahkan santan pada kuantiti berpadanan.
Dengar cerita ada yang tak nak balik sebab seronok sangat main air. Faiz Dickie sempat tunjuk bakat terjun sampai perut mengandung pun hilang. Nak tahu siapa juara challenge kali ini, kenalah tengok sampai habis.
Pa&Ma D Parents adalah komuniti yang menghimpunkan semua yang bergelar ibu bapa & diwujudkan sebagai menyokong perjalanan mereka sepanjang membesarkan anak di era milenium dan akan berkongsi info, artikel dan pelbagai promo aktiviti yang dianjurkan oleh Pa&Ma. Join channel Telegram Pa&Ma D Parents (https://t.me/pamadparents) atau channel Telegram Pa&Ma (https://t.me/majalahpama) sekarang!
Lubuk konten untuk papa dan mama paling lengkap di seeNI. Pa&Ma kini di seeNI. Download seeNI sekarang!
Malnutrisi ialah masalah kekurangan nutrien yang lazimnya berlaku kepada kanak-kanak yang berusia 5 tahun ke bawah. Penyusuan susu ibu diketahui dapat mencegah pelbagai masalah kesihatan dan kematian dalam kalangan bayi.
Mengikut kajian, bayi yang diberikan susu ibu sejak lahir kurang menghidap penyakit pada tahun pertama hayat mereka. Malah, bayi yang menyusu susu ibu juga kurang berisiko mendapat penyakit seperti cirit-birit, pneumonia, bronkitis, sembelit, jangkitan saluran kencing, ekzema dan masalah malnutrisi.
Malnutrisi atau kekurangan zat makanan adalah masalah yang lazim dialami oleh kanak-kanak. Namun, kebanyakan ibu bapa kurang sedar akan bahaya malnutrisi dalam kalangan kanak-kanak.
Menurut laporan Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO), kekurangan nutrisi dianggarkan berkait dengan 2.7 juta kematian kanak-kanak setahun atau 45 peratus daripada semua penyebab kematian kanak-kanak.
Melihat kepada angka ini, tentunya ibu bapa perlu membuka mata dan mencari jalan bagi menangani masalah malnutrisi yang semakin pincang berlaku dalam kalangan kanak-kanak.
Bagaimana penyusuan susu ibu boleh membendung malnutrisi kanak-kanak?
WHO dan Tabung Kanak-kanak Negara (UNICEF) menganggarkan lebih 800 ribu nyawa kanak-kanak di bawah usia lima tahun dapat diselamatkan setiap tahun sekiranya penyusuan susu ibu diberikan secara optimal.
Ini kerana, pemberian pemakanan yang optimal amat penting semasa dua tahun pertama hayat kanak-kanak bagi mengurangkan morbiditi dan kematian, mengurangkan risiko penyakit kronik, serta menggalakkan perkembangan dan tumbesaran yang sihat.
Konsultansi Pakar WHO telah mempertimbangkan bukti-bukti saintifik dan membuat kesimpulan bahawa penyusuan susu ibu secara eksklusif bagi bayi sejak lahir sehingga 6 bulan memberi pelbagai faedah kepada bayi dan ibu.
Pertubuhan ini juga menyarankan supaya penyusuan pertama dijalankan dalam tempoh satu jam pertama selepas bayi dilahirkan. Pengenalan kepada makanan pejal bermula semasa usia bayi enam bulan namun, amat disarankan supaya ibu meneruskan pemberian susu badan kepada si manja sehingga usia bayi dua tahun.
Apa yang ada dalam susu ibu?
Bermula lahir sehingga usia bayi enam bulan, ibu perlu menyusukan bayi secara eksklusif kerana susu ibu sudah cukup lengkap dan menepati keperluan nutrisi bayi. Eksklusif bermaksud bayi hanya diberikan susu badan sahaja dan tidak diberikan makanan atau minuman lain termasuk air. Penyusuan eksklusif ini memberi banyak manfaat kepada bayi dan ibu, termasuklah menyediakan perlindungan kepada jangkitan gastrousus.
Ibu baru bersalin disarankan untuk mula menyusukan bayi dalam tempoh satu jam selepas kelahiran bayi. Hal ini kerana, susu pertama yang keluar pada ibu adalah yang terbaik untuk si manja. Susu yang dikenali sebagai kolostrum ini telah mula dihasilkan pada hujung tempoh kehamilan dan merupakan makanan yang sempurna untuk bayi kerana mempunyai 400 jenis nutrien, hormon dan kuasa untuk melawan penyakit.
Malah, susu semula jadi ini juga mempunyai pelbagai ramuan penting untuk kesihatan bayi yang tidak boleh diperolehi dari mana-mana susu formula yang terdapat di pasaran. Penyusuan awal ini membantu melindungi bayi baru lahir daripada jangkitan dan mengurangkan risiko kematian bayi baru lahir.
Risiko kematian ini boleh terjadi disebabkan cirit-birit dan jangkitan lain yang boleh berlaku kepada bayi yang tidak diberikan susu badan sepenuhnya ataupun yang tidak diberikan susu ibu langsung.
Susu ibu juga merupakan sumber penting tenaga dan nutrien bagi bayi yang berusia 6-23 bulan. Susu ibu menawarkan separuh atau lebih tenaga yang diperlukan oleh bayi berusia 6-12 bulan, dan satu pertiga keperluan tenaga untuk bayi 12-24 bulan. Susu ibu ini juga menjadi sumber kritikal tenaga dan nutrien semasa sakit, dan mengurangkan kadar kematian di kalangan kanak-kanak yang mengalami masalah kekurangan zat makanan.
Justeru, pemberian susu ibu yang optimum merupakan pencegahan awal kepada masalah malnutrisi kanak-kanak, selain memberikan kesan positif sepanjang hayat terhadap kanak-kanak dan ibu.
Nak guna sedikit sahaja, tapi bila disimpan dalam peti sejuk jadi kecut. Ini antara situasi yang pastinya ramai kalangan ibu hadapi. Ramai yang tertanya-tanya bagaimana cara simpan lengkuas, halia dan kunyit supaya kekal segar dan tahan lama.
Maklumlah bahan-bahan ini jika disimpan lama akan cepat kecut dan kering. Akhirnya terbuang begitu sahaja, membazir bukan.
Jadi apa kata jom cuba petua untuk mengekalkan kesegaran lengkuas, halia dan kunyit yang telah dikongsikan oleh Fatin Nursyafawani di bawah.
Cara Simpan Lengkuas, Halia & Kunyit Supaya Kekal Segar
Langkah 1
Basuh bersih semua lengkuas, halia dan kunyit.
Langkah 2
Masukkan ke dalam bekas bersih. Isikan air sehingga tenggelam bahan-bahan tersebut.
Langkah 3
Tukar air setiap 3 hari atau bila dah nampak mula keluar lendir.
Bersempena dengan Bulan Menabung Simpan SSPN (BMS) 2024, pertandingan Baby Merangkak Race Pa&Ma X Simpan SSPN telah diadakan di MyTown Shopping Centre, Kuala Lumpur,...