Wow! German Cookies. Walaupun namanya agak moden tetapi bagi mama yang nak cuba buat sebenarnya tak susah pun.
Biskut ni lebih kurang rasanya macam samperit susu juga menggunakan bahan yang mudah dan langkah membuatnya pun senang. Yang penting setiap kunyahan itu boleh buatkan ia cair di mulut dan ranggup.
Cuma mesti guna tepung kentang ya selain tepung gandum biasa. Modal tak mahal pun tapi bila dah siap bakar boleh dapat banyak keping.
Contoh tepung kentang. Boleh juga beli di kedai bakery yang dijual 500 gram
1 cawan tepung gandum
1/2 cawan gula aising
Esen vanila (1 penutup vanila tu)
Garam secubit
*Terpulang kalau nak guna butter yang mahal mungkin lagi sedap dan wangi. Tapi kalau guna Buttercup pun lagi ok.
Maaf ye saya guna mangkuk ni.. Dia lebih sikit dari cawan…. Kalau guna cawan boleh juga cuma kalau lembik adunan tu tambh sikit-sikit tepung gandum.
Cara-caranya:
1. PUKUL / PUTAR BUTTER DAN GULA
Mula-mula putar butter dan gula aising. Saya putar guna mixer.
Ads
Kalau tak ada mixer, boleh juga pukul butter dan gula aising dalam mangkuk pengadun menggunakan senduk. Pukul hingga gebu dan ringan.
2. MASUKKAN TEPUNG
Seterusnya ayakkan tepung kentang dan tepung gandum.
Kemudian masukkan ke dalam adunan. Gaulkan hingga mendapat doh yang lembut.
3. SIMPAN ADUNAN DALAM PETI SEJUK
Doh ni memang agak lembek ya. So kita simpan dalam peti sejuk kejap, lebih kurang 20 minit baru bentukkan nanti.
4. BENTUKKAN
Selepas 20 minit, keluarkan dari peti sejuk dan dohnya akan keras sikit.
Ads
Bolehlah kita buat saiz bulat-bulat ikut saiz yang kita suka. Bulat tu jangan besar sangat, bagus sekali bite je.
Kuih pau goreng berinti kacang merah sudah semestinya buat kita makan tak cukup satu. Intinya yang penih ditambah dengan doh yang lembut dan sedap buat kita makan bertambah. Sedap!
Doh lagi sedap dengan penambahan susu segar. Lagi sedap dan lembut. Jom cuba resipi perkongsian Pn Ida Zaida.
Bahan A
• 1 paket yis kering mauripan
• 2 sudu besar susu pekat
• anggaran 1 cawan air suam
• 2 sudu gula (Campur semua bahan A dan biarkan sehingga berbuih)
Bahan B
• 4 cawan tepung gandum
• 2 sudu besar marjerin
• 2 sudu teh baking powder
• 1 sudu teh garam (Ramas semua bahan hingga jadi seperti serbuk roti)
Bahan C
• Setengah cawan susu Full Cream/Fresh Milk
Kemudian campurkan bahan A+B+C dan uli. Perap sekejap bagi kembang.
Lepas tu tumbuk buang angin.
Bentukkan doh bulat-bulat dan masukkan inti kacang merah.
Agak-agak doh mengembang hampir 2 kali ganda saiz asal boleh mula menggoreng dengan api sederhana (pastikan minyak betul-betul panas).
Peranan ibu ayah dalam kehidupan anak-anak sangat besar. Setiap apa yang kita sediakan untuk anak menentukan masa depan mereka. Itulah sebabnya kita dianggap seperti SUPERHERO pada mereka. Dengan hanya RM20, banyak ilmu yang akan mama papa dapat. Yang paling best, akan dapat AKAUN SSPN secara automatik!
Pa&Ma D Parents adalah komuniti yang menghimpunkan semua yang bergelar ibu bapa & diwujudkan sebagai menyokong perjalanan mereka sepanjang membesarkan anak di era milenium dan akan berkongsi info, artikel dan pelbagai promo aktiviti atau event yang dianjurkan oleh Pa&Ma. Join channel telegram Pa&Ma D Parents (https://t.me/pamadparents)
Lubuk konten untuk papa dan mama paling lengkap di seeNI. Pa&Ma kini di seeNI. Download seeNI sekarang!
Sudah hampir dua minggu kita berpuasa. Kebanyakan para ibu berpusu-pusu mencari resipi kuih raya yang boleh dibuat. Kalau boleh biarlah yang tidak menggunakan terlalu banyak bahan dan mudah untuk dibuat. Antara kuih raya yang menjadi kegemaran ramai ketika Aidilfitri adalah cornflakes madu.
Nina Diana berkongsi resipikuih raya ini tetapi versinya berbeza sedikit dari yang biasa kita buat. Caranya mudah dan ibu boleh ajak anak-anak untuk membuatnya bersama.
Ikuti perkongsian resipi ini.
Honey Butter Cornflakes 🐝
Lain sikit dari cornflakes madu yg biasa tu. Anak2 lebih suka yang ini. Tak melekit, lebih rangup dan tak muak.
Kek buah sememangnya diyakini sedap dan berkualiti, apa lagi kek buah yang ‘moist’ dan melt di dalam mulut. Terasa-rasa akan kerangupan buahnya walaupun dikukus lama.
Inilah kelebihan kek buah premium yang sudah semestinya membuatkan hari raya anda cukup bermakna. Resipi yang dikongsikan oleh cikgu Azlina Ina Fans ini paling padu dan mantap. Wajib cuba!
Bahan-bahan:
150-180g gula pasir (1-1/2 cawan gula)
2 cawan mix fruit -rendam dulu dengan air suam.
1/2 cawan air panas
250g pure butter
1/2 cawan madu
3 biji telur gred A + 1/4 gula
1 sd susu pekat
1 sb sunquick
Bahan Tepung:
400g/4 cawan tepung
40gm/1/4 cawan tepung -ayak masuk dalam buah tadi gaul-gaulkan.
2 sk soda bikarbonat
1 sk dauble action powder (suka guna ni sebab kek buah korg tak jadi berat sangat nanti moist je)
1 sk serbuk buah pala
1/2 sk serbuk kayu manis (kalau tak suka tak yah la)
Rendam dulu mix fruit dengan air suam. Tujuan dia hilang kan kotor-kotor kat buah tu kadang ada habuk ke apa kan. Sekejap je pas tu tos kan.
Ayam semua bahan tepung, soda bikarbonat, double action, serbuk buah pala dan serbuk kayu manis. Ketepikan. Baki 40gm tepung ayak masuk dalam buah tadi gaul-gaulkan.
Masukkan gula dalam kuali panas dan biar dia melt keperangan.
O setel dah perang masuk 1/2 cawan air panas kalau masuk air sejuk kang jadi batu gula korang. Dah agak didih gitu.
Masukkan pure butter, kot tak ada bajet pakai la majerin pun boleh.
Masukkan madu, kot-kot la tak suka manis madu, tak letak pun tak apa.
Ok 3 biji telur gred A, 1/4 cawan gula mix kan sampai kembang elok sopan santun. Masukkan 1 sb susu pekat. Kalau tak makan susu tak yah la tapi letak lagi sedap, lemak-lemak je kek tu nanti. Masukkan pula 1 sb sunquick. Kacau rata.
Kita masukkan buah-buah yang bersalut tepung ke dalam tepung kita yang 400g tadi dan masuk sikit ke dalam gula hangus kita tadi dan kacau sebati. Last tuangkan telur tadi kaup balik saja.
Ok bekas digunakan sq 1500 akan dapat 2 bekas kalau tak nak isi penuh-penuh.
Kalau isi di loyang begini dapat 1 loyang macam ni penuh sukatan tadi.
Kukus 4 jam dengan api sederhana. Tutup plastik permukaan bekas tu jangan lupa ya. Plastik wrap tu.
Pastikan dalam dia elok gitu ye moist makin lama makin lembab. Dan pastinya ye kek buah yang sedap buah-buah dia masih rangup dan tak benyek walau kukus lama. Dan rasa dia manis masam buah dan sentiasa melt di mulut bila makan.
Pa&Ma D Parents adalah komuniti yang menghimpunkan semua yang bergelar ibu bapa & diwujudkan sebagai menyokong perjalanan mereka sepanjang membesarkan anak di era milenium dan akan berkongsi info, artikel dan pelbagai promo aktiviti atau event yang dianjurkan oleh Pa&Ma. Join channel telegram Pa&Ma D Parents (https://t.me/pamadparents)
Lubuk konten untuk papa dan mama paling lengkap di seeNI. Pa&Ma kini di seeNI. Download seeNI sekarang!
Acara merentas desa merupakan aktiviti tahunan yang sering dinanti-nantikan oleh para pelajar. Namun, jika melihat kepada rekod terdahulu, terdapat kes pelajar yang mengalami komplikasi...