Nak jimat masa memasak untuk menu bayi, boleh buat persediaan awal dengan menyediakan ‘chicken feet stock’. Cara ini bukan sahaja menyenangkan proses memasak tetapi anak akan dapat khasiat dari air rebusan kaki ayam itu.
Malah bagi kebanyakan ibu bekerja, tak perlu dah nak kalut untuk sediakan bekal makanan anak untuk ke rumah pengasuh atau taska. Selain itu, dengan hanya menambahkan ‘chicken feet stock’ ini ke dalam makanan anak ia lagi sedap dan anak pun makan bertambah.
CARA BUAT ‘CHICKEN FEET STOCK’
Stok sup kaki ayam sangat baik untuk anak dan boleh dicampurkan dengan sayur seperti lobak, batang saderi, tomato dan sebagainya.
Siap dah stok chicken feet broth untuk anak umur 9 bulan. Sejak umur 6 bulan memang ni la kesukaan dia. Cara nk buat pun mudah.
Bagus juga untuk elak dan kurangkn selsema sebab kaki ayam ada kandungan kolagen yang sangat tinggi. Bila nak masak baru la kita letak bahan tambahan contohnya macam labu cincang, bayam, tauhu telur, brokoli dan lain-lain.
Tukar-tukar ikut selera anak. Kira ni basic jela untuk lauk dia. Saya sertakan resepi sekali untuk yang nak cuba. Ini sukatan saya. Mommy semua boleh ubah ikut citarasa sendiri ye.
Bahan-bahan:
Ads
– Kaki ayam 1KG
– Bawang bombay 2 biji sederhana
– Bawang putih 6-7 ulas
– Lobak 2 batang
– Saderi 2 batang
– Air 2.5 liter atau sampai tenggelam bahan
Ads
Cara penyediaan:
1. Potong kasar semua bahan dan masak sampai isi ayam terlerai dari tulang.
2. Bila dah sejuk boleh asingkn kaki ayam untuk diambil isi sahaja. Bahan-bahan sayur tadi asing ke dalam bekas lain.
3. Pastikan dalam sup tak ada tertinggal serpihan tulang. Isi kaki ayam yang dah dicarik boleh letak semula dalam sup untuk dikisar halus.
Ads
4. Bila dah kisar dia jadi macam creamy gitu. Sayur-sayur tadi boleh blend kasar menggunakan chopper.
5. Lastly satukan semua bahan tu dan boleh la cedok letak dalam storage cube untuk dibekukan. Saya guna 1 cube untuk 1 hari cukup untuk lunch dan dinner.
Bila nak masak jangan lupa tambah air sikit dalam 200ml ke dalam periuk dan boleh masukkan beras, mee, pasta dan lain-lain.
Teringin nak makan popia carbonara atau popia mushroom, boleh buat sendiri. Buat banyak-banyak, simpan dan frozen. Jika anak-anak lapar waktu petang atau malam, terus boleh goreng.
Bagi yang masih belum tahu cara nak membuat intinya, ini cara-cara yang dikongsikan oleh Noraziah Ismail boleh anda cuba. Senang sangat!
Disebabkan susah sangat nak dapatkan sos carbonara sekarang ni maka saya olah guna sup cendawan mushroom ni..rasa lebih kurang je.
POPIA CARBONARA/POPIA MUSHROOM
Resepi:
Sebiji bawang holand/kuning
Bawang putih
Isi ayam/daging *ikut yg mana suka
Sosej
Jejari ketam
Cendawan butang *tak bubuh
1 tin sup cendawan campbell
Fresh milk *tak letak pun takpe untuk lebih creamy saya letak sikit je
Cara-cara:
1) panaskan minyak bersama sedikit butter. Tumis bebawangsss..
2) bila acik bswang dah garing naik bau masukkan isi ayam, goreng sampai kering sikit masukkan sosej
3) sejurus selepas itu tuangkan sos cendawan masak sampai mendidih. Masukkan susu fresh
4) last sekali masukkan jejari ketam
5) kacau rata tutup api.
6) rehatkan inti seketika kalau nampak macam berkuah jangan risau sebab nanti dia akan kering dengan sendirinya.
7) tunggu sejuk sebentar masukkan dalam peti tujuannya untuk tidak bagi kulit popia pecah semasa menggoreng.
8 ) selepas 2 jam boleh la mulakan operasi menggulung.. sediakan tepung campur dengan air sikit untuk jdikan gam
**Untuk sekeping popia saya letak 1 sudu memang ngam-ngam cukup untuk 1 paket kulit popia 50keping tu
** buat banyak-banyak tak apa boleh bagi jiran tetangga. Tak ada jiran letak dalam frozen.
Kredit: Noraziah Ismail
(Pa&Ma D Parents adalah komuniti yang menghimpunkan semua yang bergelar ibu bapa & diwujudkan sebagai menyokong perjalanan mereka sepanjang membesarkan anak di era milenium dan akan berkongsi info, artikel dan pelbagai promo aktiviti or event dianjurkan oleh Pa&Ma. Join channel Telegram Pa&Ma D Parents (https://t.me/pamadparents)
Lubuk konten untuk papa dan mama paling lengkap di seeNI. Pa&Ma kini di seeNI. Download seeNI sekarang!
Resipi Mango Shake Leleh ini antara yang boleh dicuba di rumah. Mana tidaknya, rasa hebatnya pasti buat anak-anak teruja.
Air tangan, Pn Norliza Razali dengan gabungan susu dan aiskrim vanila buat mango shake leleh ni begitu hebat rasanya. Jom cuba. Memang sedap!
Baiklah. Kak Liza lagi sekali bagi resepi Mango Shake Leleh ni untuk hangpa na. Semoga bermanfaat. Ampun maaf mana yang terliuq tu.
Resepi Simple Mango Shake Leleh Matpet
Bahan-bahan:
Susu segar (wajib na)
Mangga masak (nak sedap boh banyak sikit untuk kita blander)
(sediakan pelam/mangga potong dadu untuk setiap hidangan)
Air
Susu pekat
Susu cair
Ais krim vanilla
Ais secukupnya
Sunquick perisa mangga -kak liza guna brand sunquick sebab memang sedap lah
Blend semua skali dan adjust rasa masam manis & lemak. Siap untuk di hidang dengan buah mangga potong.
Nak sedap lagi letak la aiskrim vanilla.
Tapi dalam shake tadi memang ada letak dah ais krim vanilla.
Rasa biskut memang sedap. Malah pada masa kini, biskut ditawarkan dalam pelbagai jenis perisa, warna dan tekstur. Ia boleh dijadikan snek ketika minum petang atau sebagai kudapan ketika berasa lapar.
Bukan hanya orang dewasa sahaja yang perlukan kudap-kudapan, malah si manja pun perlukan kudapan tapi kudapan si manja haruslah lembut dan mudah dikunyah agar tak mudah tercekik.
BISKUT SUSU baby cair di mulut 🍪
Sesuai untuk 7 bulan ke atas (Takde gigi pun boleh)
Baby afiyah sekarang 7 bulan, ibu buat biskut untuk kudapan bila tengah playtime atau time keluar rumah, patahkan biskut tu kecil pastu suap.
✅ Cair dimulut
✅ Tak rapuh bila pegang
✅ Manis natural dari susu & puree
Ibu buat dua flavour 😍 Ibu-ibu lain boleh juga gantikan flavour dengan real food puree yang lain.
🍌PISANG CARROT
3 Sudu Besar Unsalted Butter (lembut)
5 Sudu Besar Susu Tepung (FM)
1 Cawan Tepung Jagung
1/4 Cawan Pisang yang dilenyek + Puree Kurma
Carrot sagat
🍊LABU
3 Sudu Besar Unsalted Butter (lembut)
5 Sudu Besar Susu Tepung (FM)
1 Cawan Tepung Jagung
1/4 Cawan Puree labu
Cara-cara:
Gaulkan unsalted butter + FM.
Masukkan dalam separuh dulu puree dan tambahkan tepung sikit demi sikit dan gaul. Masukkan lagi puree kalau agak2 doh masih tak sebati (pecah atau kering). Untuk puree tu, sukatan sebenarnya bukan tepat 1/4 cawan sebab setiap puree tak sama cair atau pekat, so kena ikut bila dah bancuh dengan bahan lain.
Doh perlulah:
❗️Rasa berminyak sikit (Butter)
❗️Boleh di uli seperti doh tapi tak keras sangat
❗️Doh tidak kering rapuh bila dipegang
❗️Doh masih lembab
Lekit2 sikit takpe, boleh je masuk peti dulu bagi sejuk solid sikit baru bentukkan. Kalau terlebih basah sangat, boleh tambah tepung jagung 😉 Kalau terlalu kering rapuh boleh tambah puree.
Bentukkan ikut kesukaan ibu2 mommy2. Ibu buat bulat dan lenyek guna garfu je😂😂
Bakar 150c selama 12-15 minit mengikut size biskut dan oven masing2. Seeloknya pantau kejadian biskut dalam setiap 5 minit untuk elak terhangus 😂
❗️Jangan takut kalau baby belum bergigi, buat pinch test (picit guna dua jari) pada makanan untuk pastikan gusi baby juga boleh hancurkan makanan
❗️Pantau anak makan bila bagi anak makan sendiri fingerfood (beginner)
Enjoy the journey ❤️