Teringin nak makan mashed potato atau kentang putar seperti yang beli di restoran makanan segera? Haa ni resipinya yang boleh buat sendiri. Sangat-sangat mudah. Modal pun tak mahal tapi boleh dapat banyak bekas.
Puas anak-anak makan. Tak mahu makan nasi pun tak apa, sebab kentang pun dah boleh mengenyangkan. Cara nak buat dan masak pun tak sukar. Mesti cuba kalau nak tahu kesedapannya.
Ini resipi yang dikongsikan oleh Cik Lyns Kitchen.
MASHED POTATO GRAVY PADU
8 biji kentang (Russet Potato – cari kat pasaraya)
1 kotak kecil susu segar
Sedikit butter (anggaran 2-3 sudu besar)
Secukup rasa serbuk lada hitam dan lada sulah
1. Kentang dikupas kulitnya dan dipotong. Masukkan kentang ke dalam periuk dan rebus dengan air yang secukupnya sehingga kentang tenggelam. Rebus dalam masa lebih kurang 10 hingga 15 minit dengan api sederhana.
Ads
2. Bila kentang sudah empuk, toskan air.
3. Masukkan sedikit butter dalam kentang dan lenyek.
4. Masukkan lada sulah dan lada hitam mengikut citarasa. Kalau nak pedas boleh letak lebih.
5. Tuangkan susu sikit demi sedikit (ikut citarasa sebab fungsi susu ini untuk buat mashed potato rasa berlemak dan gebu) dan lenyek lagi sehingga rata. Saya guna hand blender nak senang, dapat tekstur halus.
Ads
SOS (GRAVY) :
1 labu bawag besar (potong dadu)
2 ulas bawang putih (potong dadu)
4 sudu butter
2 sudu tepung gandum @ jagung
2 kiub ayam
Lada hitam dan sulah
2 1/2 cawan air
1. Cairkan butter dlm kuali dan tumiskan bawang (api sederhana). Biarkan dia bertukar warna sedikit perang (warna caramel).
2. Masukkan tepung gandum / jagung kacau terus ye sehingga tepung jadi warna coklat atau sehingga warna sos yang disukai.
Ads
3. Masukkan air (sikit-sikit sambil kacau) dan kacau sehingga sebati. Tutup api masuk dalam blender. Blend sampai semua hancur. Masak semula atas api sederhana.
4. Masukkan kiub ayam dan juga masukkan sekali lada hitam dan lada sulah secukup rasa mengikut citarasa.
5. Kalau kuah terlalu pekat, tambahkan lagi sedikit air.
6. Kacau sehingga rata dan tutup api. Jika sos kentang putar berketul, masukkan sos ke dalam blender dan blend sampai tak berketul.
(Pa&Ma D Parents adalah komuniti yang menghimpunkan semua yang bergelar ibu bapa & diwujudkan sebagai menyokong perjalanan mereka sepanjang membesarkan anak di era milenium dan akan berkongsi info, artikel dan pelbagai promo aktiviti or event dianjurkan oleh Pa&Ma. Join channel Telegram Pa&Ma D Parents (https://t.me/pamadparents)
Lubuk konten untuk papa dan mama paling lengkap di seeNI. Pa&Ma kini di seeNI.
Download
sekarang!
Menu telur antara yang paling mudah untuk jadi pelengkap hidangan seisi keluarga, Selain telur mata, telur dadar juga menjadi kegemaran semua. Cuma yang buatkan ramai ‘frust’ adalah tiap kali goreng telur dadar, tak jadi crispy macam kat kedai.
Kali ini bagi yang ingin cuba resepi telur dadar crispy di luar dan ranggup di dalamnya boleh cuba cara yang dikongsikan oleh @fikachan97
Sebelum ini dia pun dah cuba bermacam cara tapi resepi ini paling best untuk telur dadar. Crispy di luar, gebu kat dalam. Mari kita ikuti perkongsian cikka ini di bawah.
CARA MASAK TELUR DADAR VERSI CRISPY DI LUAR, GEBU KAT DALAM
Cikka dah cuba macam-macam cara, tapi ni resepi paling best untuk telur dadar. Crispy kat luar, gebu kat dalam
BAHAN-BAHAN :
2 biji telur
Bawang Holland yang dicincang
Garam secukup rasa
Perasa secukup rasa (tak masuk pun takpe)
1 sudu besar cuka putih
1 susu besar air
CARA-CARA :
1. Mula-mula pecahkan dua biji telur
2. Kemudian masukkan bawang holland yang telah dicincang/potong dadu
3. Masukkan garam, perasa secukup rasa.
4. Kemudian ini bahan rahsianya iaitu 1 sudu besar cuka putih. Satu sudu je tau
6. Lepas itu masukkan 1 sudu besar air.
7. Kacau telur bersama semua bahan tadi sampai kembang dan berbuih macam ni.
8. Masukkan minyak dalam kuali dan biarkan minyak betul-betul panas.
7. Barulah masukkan telur, bila telur bahagian bawah dah cripsy baru balikkan telur.
8. Angkat telur, toskan minyak dan boleh lah dihidang.
Sedia untuk dinikmati. Ranggup di luar dan gebu di bahagian dalamnya
Kadang bila ibu asyik masuk dapur pun buntu juga memikirkan nak masak apa. Kadang tu dah habis idea nak buat apa lagi yang anak dan suami suka. Selain menu utama, menu pencuci mulut pun best juga.
Bagi yang biasa makan agar-agar lumut dan teringin nak buat sendiri, boleh cuba buat sendiri. Kali ni agar-agar lumut butter.
Resipi yang dikongsikan oleh Fendy Ismail ini boleh anda cuba kerana ia sedap dinikmati dalam keadaan cuaca panas sekarang.
Agar-agar Lumut Butter! Semalam kacau, pagi ni dah boleh makan. Anak suka. Lapisan butter dia rasa macam puding karamel sikit. Makan time musim panas sedap, buat sejuk tekak. Ni saya kongsikan resipinya.
Agar-Agar Lumut Butter
•Bahan Puding Lumut
2 biji telur
150 gram gula pasir
125 ml santan instant
550 ml air
1/2 sudu garam
1 sudu teh vanilla esen
1 sudu esen pandan @ 100ml jus pandan
1 bungkus serbuk agar
(Pa&Ma D Parents adalah komuniti yang menghimpunkan semua yang bergelar ibu bapa & diwujudkan sebagai menyokong perjalanan mereka sepanjang membesarkan anak di era milenium dan akan berkongsi info, artikel dan pelbagai promo aktiviti or event dianjurkan oleh Pa&Ma. Join channel Telegram Pa&Ma D Parents (https://t.me/pamadparents)
Lubuk konten untuk papa dan mama paling lengkap di seeNI. Pa&Ma kini di seeNI.
Download
sekarang!
Menjelang hari raya yang bakal disambut tidak berapa hari lagi, pasti ada diantara kita yang melapangkan masa untuk mencuba buat kuih raya bersama anak-anak di rumah.
Salah satu biskut raya wajib cuba tahun ini sudah semestinya Biskut Coklat Rice Viral yang ringkas tapi sedap ini.
Biskut mudah ini dikatakan tengah hangat di laman media sosial dan rata-rata wargamaya mengambil peluang membuatnya sendiri di rumah.
Pertama kali cuba buat biskut raya coklat viral ni, memang sedap sangat!
Cara penyediaan:
1. Kacau butter dan kuning telur sehingga sebati dengan menggunakan senduk.
2. Masukkan gula halus dan esen vanilla. Kacau lagi.
3. Masukkan pula serbuk koko, tepung jagung dan tepung gandum sedikit demi sedikit. Tambah tepung kalau adunan lembik tetapi jangan terlalu keras. Uli sebati.
4. Tekap adunan menggunakan acuan kesukaan dan bakar pada suhu 160°c selama 20 minit (ikut oven masing-masing)
5. Selepas biskut masak, boleh hiaskan dengan coklat masakan yang dicairkan menggunakan kaedah double boil atau microwave kemudian taburkan dengan coklat urai.
6. Masukkan dalam peti sejuk sekejap supaya coklat tadi membeku. Keluarkan dan boleh simpan dalam bekas kedap udara.
Kelahiran Chrystan menjadi momen penuh emosi bagi Chryseis Tan dalam kehamilan terakhirnya. Kisah C-section ketiga ini sarat syukur, ketakutan dan kasih sayang seorang ibu.