Sebut sahaja sambal bilis, terbayang sepinggan nasi panas dengan sambal bilis sedap yang buat nasi bertambah-tambah. Apa kata tambahkan kesedapan dengan sambal bilis yang satu ini.
Tak perlu dikisar sampai halus sambalnya, sebaliknya sambal goreng berlado yang dikongsikan oleh Siti Nornaim Keng ini hanya dikisar kasar sahaja. Lagi tambah sedap dan rasa.
Nak cuba? Jom ikuti perkongsian resipi beliau.
Sambal belado bilis kentang terung kentang
Bahan-bahan:
Ikan bilis
Kentang (potong dadu)
Terung (potong memanjang)
Tempe (semua bahan goreng tak payah buh kunyit)
Bahan kisar kasar:
Bawang putih
Bawang merah
Cili api merah
Cili besar
Belacan
Bawang holand (hiris besar)
Garam
Gula
Ayam goreng memang menjadi kegemaran anak-anak. Kalau mama sediakan ayam goreng memang ‘happy’ semuanya. Tapi bila buat sendiri ayam goreng, tak sama pula macam kedai ayam terkenal.
Sebenarnya cara penyediaan kena betul. Kalau mama nak tahu jom ikuti resipi ini!
Resepi ayam goreng crunchy by syafinas💫 Menggunakan Tepung Bestari Original sahaja ❤️
Bahan utama:
Ayam
Tepung Bestari Original(nak guna yang spicy pon boleh)ikut selera masing-masing
minyak
Cara Penyediaan:
Perap ayam dengan tepung bestari selama setengah jam. Ok yang ni kena fahamkan jangan la letak 1 plastik tepung nak perap tu🤣 agak-agak ayam banyak mana banyak tu la tepungnya 😃.bancuh dengan air.
Lagi lama ayam diperap lagi rasa juicy tau 😁 tapi kalau tak nak perap lama pon takpa dalam 10 minit pon okay 😉 ikut pada kerajinan nak menunggu 😇yang ni saya tak bancuh dengan telur sebab kalau letak telur minyak kan jadi cepat hitam . (jangan letak garam /perasa sebab tepung bestari ni dah cukup masin
Tepung kering (menggunakan tepung bestari jugak)guna bekas yang besar sebab senang nak gaul ayam nanti💫
Ambil ayam yang diperap tadi ke tepung kering dan gaul sama rata …masa ni tekap ayam dengan tepung bagi tepung tu bersalut dengan ayam.
Ok yang ni sediakan bekas/mangkuk ikut pada korang la. isi air dalam bekas (air sejuk @air paip terpulang) dan letak penapis ..masukkan ayam yang bersalut tepung tadi kedalam dan rendam ayam jangan lama sekajap je rendam (dalam 2 saat). Angkat ayam direndam tadi dan toskan .
Lepastu masuk semula dalam tepung kering dan gaulkan (tepung kena banyak ye jangan sikit nanti tak jadi kerinting ayam).. lepastu akan nampak hasil kerinting macam ni.
Goreng ayam ni saya pilih dalam periuk sebab kejadian ayam bile digoreng akan jadi cantik❤️ minyak kena banyak bila goreng ayam tu takde la hangit tang bawah tu.
(Pa&Ma D Parents adalah komuniti yang menghimpunkan semua yang bergelar ibu bapa & diwujudkan sebagai menyokong perjalanan mereka sepanjang membesarkan anak di era milenium dan akan berkongsi info, artikel dan pelbagai promo aktiviti or event dianjurkan oleh Pa&Ma. Join channel Telegram Pa&Ma D Parents (https://t.me/pamadparents)
Peranan ibu ayah dalam kehidupan anak-anak sangat besar. Setiap apa yang kita sediakan untuk anak menentukan masa depan mereka. Itulah sebabnya kita dianggap seperti SUPERHERO pada mereka. Dengan hanya RM20, banyak ilmu yang akan mama papa dapat. Yang paling best, akan dapat AKAUN SSPN secara automatik!
Menikmati sepotong kek keju terasa takkan puas kerana terlalu enak. Apa kata kita cuba hasilkan sendiri di rumah kerana hendak membuatnya cukuplah mudah.
Resipi Japanese Cheesecake Fluffy yang dikongsikan oleh Pn Ariana Sofea Ahmad ini cukup mudah malah lengkap langkah demi langkahnya. Kek anda pasti menjadi!
Japanese Cheesecake fluffy. Setelah cuba banyak kali inilah yang paling terbaik Ariana share untuk korang. Gebunya boleh tengok video, bergoyang-goyang☺.
Resepi Japanese Cheesecake Fluffy
Bahan-bahan:
250g cream cheese
80ml fresh milk
30g butter
60g tepung kek
5 biji telur gred B
150g gula halus
1sk air jus lemon
Air panas (letak dalam loyang) yang lebih besar
Ni bahan-bahan yang kena masak cara double boil. Cream cheese, fresh milk dan butter.
Mula-mula lenyekkan cream cheese dulu. Dalam masa yang sama didihkan air atas dapur. Bila air dah mendidih, tutup api dan letak bekas cream cheese dan butter. Kacau hingga sebati dan cair.
Masukkan pula fresh milk dan kacau hingga sebati dan semuanya cair. Dah siap letak dalam mangkuk.
Ayak tepung kek dan kacau dan gaul sebati.
Asingkan kuning dan putih telur. Masukkan kuning telur sahaja dan pukul hingga sebati dalam adunan tadi.
Dalam bekas lain masukkan putih telur, gula dan air jus lemon. Mix hinggal kembang dan kental. Bila terbalikkan, adunan tak jatuh.
Tuang kesemua adunan cheese tadi ke dalam adunan yang di mix tadi. Kaup balik guna spatula hingga sebati.
Ambil loyang 8 inci dan lapik baking paper. Tuang kesemua adunan dalam loyang. Boleh tengok video cara nak tuangkan adunan supaya tiada angin dalam adunan. Hentak-hentak loyang supaya tak ada ruang kosong.
Bakar cara waterbath. Ambil loyang lebih besar dan letak air panas. Jika guna loyang yang boleh buka kat bawah kena rapping loyang dengan aluminium foil supaya air tak masuk dalam adunan. Air panas kalau kering kena tambah.
Loyang petak Ariana ada lubang kecil dan bagi mengelakkan air menitik kat oven, ariana lapik dengan aluminium foil. Bakar selama 40 minit dengan suhu 150°c, lepas tu sambung bakar lagi 40 minit dengan suhu 120°c.
Oven setiap orang tak sama, 15-20 minit terakhir kena tengok samaada bahagian atas dah burn atau masak, jika dah masak boleh pendekkan tempoh membakar tapi kalau tempoh membakar dah habis tapi belum masak, boleh tambah masa lagi, tapi hanya menggunakan suhu 120°c sahaja bagi mengelakkan Japanese Cheesecake retak dan terlebih burn bahagian atas.
Bila dah masak terbalikkan. Sebelum tu, hentak-hentak bahagian tepi loyang bagi kek rengang dari tepi loyang. Cara nak terbalikkan, ambil baking paper letak atas kek dan ambil papan kek, terus terbalikkan. Tanggalkan baking paper belakang kek dan letak papan kek dan terbalikkan semula ke bahagian asal. Jangan tekan kuat sangat nanti kek kemek.
Jika Japanese Cheesecake turun sedikit takpe, tapi kalau turun lebih dari 1 inci maknanya belum masak sepenuhnya.
Lepas tu boleh potong. Tips potong kena tekan hujung pisau supaya tak hancur. Bahagian dalam masak elok dan sekata je.
Mudah je nak sediakan cookies dan mini brownie bites hanya gunakan adunan yang sama dengan adunan brownie. Yang penting kudapan untuk si kecil mama sentiasa ada. Barulah tak bosan kan!
Jom ikuti resepi yang dikongsi ini. Selamat mencuba!
Adunan brownies boleh jadi cookies dan mini brownie bites jugak tau 😊 Adunan untuk Crunchy Brownies Raya & Mini bites sama sahaja.. Crunchy Brownies Raya & Mini Brownie Bites.
Bahan-bahan:
🍫 1/3 cup madu asli (4-5 sudu besar)
🍫 Tepung gandum 1/2 cup dan tambah 3 sudu besar tepung lagi. *Guna measuring cup*
🍫 Serbuk koko unsweetened 1/3 cup
🍫 Telur gred B 2biji
🍫 Minyak jagung 2 sudu besar sahaja
🍫 Unsalted butter 3sudu besar
Cara Penyediaan:
1. Cairkan butter, biarkan suam.. Dan gaul bersama madu.
2. Masukkan telur.
3. Kemudian masukkan koko gaul sebati. Masukkan minyak jagung.
4. Masukkan tepung dan gaul sebati
5. Masukkan adunan dalam piping bag.. Template brownies boleh print untuk lapikkan bawah kertas minyak, sebelum bakar tarik template cookies keluar perlahan-lahan.. Bakar cookies pada suhu 150° C api atas bawah selama 20-25minit.. Biskut nipis jadi saya guna suhu rendah.. 180° C cookies sedikit hangit 😂
Ramadan kali ini lebih istimewa bersama Pa&Ma Superb Huffaz. Nantikan bacaan doa dan surah pilihan dari anak-anak Genius Aulad bermula 3 April ini! Saksikan setiap hari jam 7.00 malam di Facebook Majalah Pa&Ma.
Jangan ketinggalan okay! Teruskan menyokong kami di @majalahpama #majalahpama #pamasuperbhuffaz
(Pa&Ma D Parents adalah komuniti yang menghimpunkan semua yang bergelar ibu bapa & diwujudkan sebagai menyokong perjalanan mereka sepanjang membesarkan anak di era milenium dan akan berkongsi info, artikel dan pelbagai promo aktiviti yang dianjurkan oleh Pa&Ma. Join channel Telegram Pa&Ma D Parents (https://t.me/pamadparents) atau channel Telegram Pa&Ma (https://t.me/majalahpama) sekarang!
Lubuk konten untuk papa dan mama paling lengkap di seeNI. Pa&Ma kini di seeNI. Download seeNI sekarang!
Bantuan Awal Persekolahan, "Peluasan BAP kepada pelajar tingkatan enam pertama kali dilaksanakan..." Bantuan Awal Persekolahan (BAP) sebanyak RM150 diperluaskan kepada pelajar Tingkatan Enam bermula pada sesi persekolahan 2025/2026.