Kanak-kanak kalau suruh makan sayur memang kebanyakkannya akan menolak. Tapi kalau diajak makan makanan segera seperti nugget, sosej dan makanan proses lain memang tak pernah kata tidak.
Perkongsian resepi seorang ibu menerusi laman Facebook Makan Apa Hari Ni (MAHN) boleh dijadikan salah satu cara untuk ibu buatkan anak jadi suka nak makan sayur. Nugget dengan keju dan juga dicampur bayam pastinya memberikan rasa yang luar biasa untuk anak-anak. bentukkan seperti makanan kegemaran mereka iaitu nugget, mesti berebut semua nak makan.
“CHEWY CHEESE SPINACH”
Bahan-bahan:
250g Mozarella parut (kalau yg ketul, parut kan utk senang cair)
250g Cream cheese (apa2 brand pun boleh)
1 cwn daun bayam racik (daun sahaja tau no batang2)
1sdb butter
1 ulas bawang putih cincang
1sdk lada hitam tumbuk halus
1sdk garam halus
Note:
** Nak taruk isi ayam cincang pun boleh
** Nak ganti daun sawi pun boleh
** Nak guna carrot pun sedap… parut halus & perah sikit air dia
** Nak guna brokoli pun ok… ambik kepala brokoli tu cincang halus
**Nak campur pun ok sangat2… lantak cayam2 nak selera mcm mana wokey
Cara-cara:
- Panaskan pan, masukkan butter & bawang putih cincang. Biar naik bau. Api slow je ye sebab tak mahu bahan dua bahan tersebut garing.
- Masukkan kedua-dua cheese bedebah tu… Kacau supaya cair
- Bila cheese bedebah dah cair & bercampur masukkan daun bayam, pepper & garam. Kacau ratakan sampai bayam tu agak2 dah layu @ tukar color hulk
- Salin dlm bekas yg sesuai @ x lekat… @ sapukan bekas dgn minyak sikit. Minyak tu nipis2 jek cayam2 ye.Atau pun kalau nak buat bulat2, time ni sesuai sbb dia masih panas. Kalu sejuk nnt dah susah nak bentukkan.
- Tekan2 sikit biar dia rata… bila dah sejuk masukkan dlm peti sejuk 30 minit sehingga dia set
- Bila dah set, potong size yg cayam2 nak… jgn terlalu tebal @ halus wokey…
Kalau x nak potong, terap la guna cookies cutter. mesti comel
- Mandikan dgn 1/2 cwn tepung gandum
- Celup dlm 2 bj telur yg dah di kepuk slow dgn garfu.***Kalu nak kulit luar tebal guna kaedah :
Tepung > telur > tepung > telur > bread crumb
- Coating pulak dgn 1 cwn bread crumb oren.
- Tada… siap. Sebelum goreng, simpan di tempat beku 15 minit, Lepas tu panaskan minyak, goreng dgn api slow sampai kekuningan. Nak frozenkan pun boleh… Nyum2…
1…2…3… tarikkkkk…. panjang lagi heeee…
Kredit: Asha Zainudin (MAHN)
Download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI